Marriott mengatakan pangkalan datanya Starwood telah dikompromi sehingga 500 juta data pelanggan. Ia berpotensi menjadi salah satu yang terbesar dalam sejarah, selepas penggodaman 3 billion akaun Yahoo.

    Rantaian hotel terbesar di dunia berkata ia mula-mula menerima amaran pada bulan September lepas dari alat keselamatan dalaman percubaan untuk mengakses pangkalan data. Sebagai sebahagian daripada siasatan, syarikat mendapati terdapat akses tidak sah sejak 2014 dan bahawa “parti yang tidak dibenarkan” telah menyalin dan menyulitkan maklumat. Marriott berkata ia mengesahkan pada 19 November bahawa maklumat itu berasal dari pangkalan data Starwood.

“Syarikat itu belum selesai mengenal pasti maklumat pendua dalam pangkalan data, tetapi percaya ia mengandungi maklumat mengenai sehingga 500 juta pelanggan yang membuat tempahan di Starwood,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

     Bagi kira-kira 327 juta pelanggan, maklumat tersebut termasuk beberapa gabungan nama, alamat surat, nombor telefon, alamat e-mel, nombor pasport, maklumat akaun khas pelanggan Starwood, tarikh lahir, jantina, maklumat ketibaan dan keberangkatan, tempahan tarikh, dan pilihan komunikasi.

    Terdapat beberapa pelanggan yang mungkin juga mempunyai maklumat kad kredit mereka. Walaupun data tersebut telah disulitkan, Marriott berkata ia tidak dapat menolak maklumat itu mungkin telah diterjemahkan.

     Marriott berkata ia telah mengambil langkah untuk menangani pelanggaran tersebut dan sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa. Syarikat itu berkata bahawa “pihak yang tidak dibenarkan” dapat menyalin dan menyulitkan beberapa maklumat dalam sistemnya “dan mengambil langkah-langkah untuk membuangnya,” tetapi tidak terperinci berapa banyak data yang telah dikeluarkan.

    Syarikat itu telah menubuhkan sebuah laman web untuk mana-mana pengguna yang bimbang bahawa maklumat mereka mungkin sebahagian daripada yang telah dikompromi dan akan memberitahu pelanggan melalui e-mel. Marriott juga akan menyediakan tetamu dengan satu tahun WebWatcher, perkhidmatan keselamatan digital.

“Kami sangat menyesal kejadian ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Marriott, Arne Sorenson dalam satu kenyataan. ” Kami akan melakukan segala yang terbaik yang kami mampu buat untuk membantu pelanggan kami, dan menggunakan pengajaran yang dihadapi ini untuk dipelajari sebagai langkah lebih baik bergerak ke hadapan.”

    Barbara Underwood, peguam negeri New York “tweet” bahawa dia telah membuka siasatan terhadap pelanggaran itu.

“Orang New York berhak mengetahui bahawa maklumat peribadi mereka akan dilindungi,” tulis Underwood.

   Jake Williams, presiden dan pengasas firma keselamatan siber Rendition Infosec, berkata pernyataan Marriott sangat samar dan meninggalkan banyak pihak dengan lebih banyak soalan daripada jawapan.

“Ia sangat tidak tepat, itu yang saya fikir cara terbaik untuk mengatakannya,” kata Williams. “Saya bermain meneka apa yang diandaikan oleh kenyataan dari Marriott.”

    Beliau berkata syarikat kadang-kadang boleh membeli syarikat-syarikat yang mengalami kerosakan dari segi  keselamatan data tanpa mengetahui masalah ketika dalam proses awal pembelian, tetapi tidak jelas sama ada ini berlaku dengan Marriott.

    Pelanggaran itu berpotensi menjadi salah satu yang terbesar dalam sejarah, di belakang penggodaman kira-kira 3 billion akaun Yahoo. Terdahulu tahun ini, Under Armor berkata data dari kira-kira 150 juta akaun aplikasi diet dan kecergasan MyFitnessPal telah dikompromi.

     Marriott, yang berpusat di Bethesda, Maryland, telah membeli Starwood Hotels & Resorts Worldwide untuk $ 13 bilion pada 2016, mewujudkan rantaian hotel terbesar di dunia dan menambah hartanah Starwood, St. Regis, Westin dan W untuk koleksinya.

   Syarikat itu juga mendedahkan pelanggaran data itu dalam pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, dengan mengatakan ia tidak menjangkakan pelanggaran itu akan memberi kesan kepada perniagaannya.

“Syarikat tidak percaya insiden ini akan memberi kesan kepada kewangan jangka panjang,” kata Marriott dalam pemfailan.

     Saham Marriott turun kira-kira 4 peratus dalam dagangan pra-pasaran pada pagi Jumaat.