Jack Ma, pengasas ulung e-dagang Alibaba China, melihat perubahan serius di kaki langit. Dalam 30 tahun akan datang, kecerdasan buatan ( artificial intelligence ) akan melebihi pengetahuan manusia, yang membawa kepada kehilangan pekerjaan, jutawan itu memberitahu David Faber dari CNBC.

“Gelombang baru akan datang, Pekerjaan akan diambil,” kata Ma. “Sesetengah orang, yang mengejar gelombang, akan kaya, akan lebih berjaya.” Tetapi bagi mereka yang tertinggal, kata Ma, masa depan akan “menyakitkan.”

Di tengah-tengah zaman baru teknologi yang sentiasa berubah, Ma berkata, adalah fokus kepada data. Menurut unjurannya untuk pasaran kerja masa depan, kemahiran yang berkaitan dengan data dan analisisnya akan menjadi sangat berharga.

“Dunia akan menjadi data,” kata Ma. “Saya rasa ini hanya permulaan tempoh data.”

Alibaba memegang jumlah data yang luar biasa pada pelanggannya, ramai yang berkunjung ke laman web beberapa kali sehari. Bahawa maklumat itu, Ma menjelaskan, telah membuka matanya kepada apa yang dunia akan kelihatan dalam dekad yang akan datang.

“Kami fikir data akan menjadi sangat penting untuk kehidupan manusia pada masa akan datang,” katanya. “dengan internet yang lebih hebat semuanya akan dihubungkan.”

“Data akan menjadi sangat penting untuk kehidupan manusia pada masa akan datang.”

-Jack Ma, pengasas, Alibaba

    Ma bukanlah satu-satunya pemimpin perniagaan yang menekankan pentingnya kemahiran analisis. Tesla dan CEO SpaceX Elon Musk sedang menjalankan projek untuk menghubungkan otak manusia dengan komputer, yang akan meningkatkan kelajuan pemprosesan data “sangat rendah” otak manusia. Pengasas dan pengasas Microsoft, Bill Gates, berkata keupayaan memanfaatkan maklumat akan mengubah kesihatan global dan mencegah penyebaran penyakit.

    Ketua-ketua Google berkata kemahiran ini adalah apa yang harus diketahui setiap profesional muda.

Eric Schmidt, pengerusi eksekutif syarikat induk Google Alphabet dan Jonathan Rosenberg, penasihat kepada Ketua Pegawai Eksekutif Larry Page, bersetuju bahawa analisis data adalah kemahiran profesional muda yang harus dipelajari lebih lanjut.

“Dengan analisis data,” kata Schmidt, “Saya maksudkan pengetahuan asas bagaimana statistik berfungsi, pengetahuan asas tentang bagaimana orang membuat kesimpulan terhadap data besar.”

“Saya fikir pemahaman asas analisis data sangat penting untuk generasi muda dan generasi ini,” kata ketua eksekutif itu. “Itulah dunia yang anda akan masuk.”

Siapa yang menggunakan data besar?

Perbankan

penting untuk memahami pelanggan dan meningkatkan kepuasan mereka, dan sama pentingnya untuk meminimumkan risiko dan penipuan semasa mengekalkan pematuhan peraturan. Data besar membawa wawasan yang besar, tetapi juga memerlukan institusi kewangan untuk lebih satu langkah di depan permainan dengan analitik lanjutan.

Pendidikan

Pendidik yang mempunyai matlamat dan wawasan yang didorong data dapat memberi impak yang besar kepada sistem sekolah, pelajar dan kurikulum. Dengan menganalisis data besar, mereka dapat mengenal pasti pelajar berisiko, memastikan pelajar membuat kemajuan yang mencukupi, dan boleh melaksanakan sistem yang lebih baik untuk penilaian dan sokongan guru dan pengetua.

Kerajaan

Apabila agensi-agensi kerajaan dapat memanfaatkan dan menerapkan analisis kepada data besar mereka, mereka mendapat landasan yang penting apabila menguruskan utiliti, agensi yang sedang ditadbir, menangani kesesakan lalu lintas atau mencegah jenayah. Tetapi sementara terdapat banyak kelebihan terhadap data besar, pemerintah juga harus menangani isu ketelusan dan privasi.

Penjagaan kesihatan

Rekod pesakit. Rancangan rawatan. Maklumat preskripsi. Apabila datang ke penjagaan kesihatan, segala-galanya perlu dilakukan dengan cepat, dengan tepat dan  dalam beberapa kes, dengan ketelusan yang cukup untuk memenuhi peraturan-peraturan industri yang ketat. Apabila data besar diuruskan dengan berkesan, penyedia penjagaan kesihatan dapat menemui prosedur dan kajian yang meningkatkan penjagaan pesakit.

Pembuatan

pengeluar boleh meningkatkan kualiti dan output sambil meminimumkan sisa – proses yang utama dalam pasaran hari ini yang sangat kompetitif. Semakin banyak pengeluar bekerja dalam budaya berasaskan analisis, yang bermaksud mereka dapat menyelesaikan masalah lebih cepat dan membuat keputusan perniagaan yang lebih tangkas.

Runcit

Peruncit perlu mengetahui cara terbaik untuk memasarkan kepada pelanggan, cara yang paling berkesan untuk menangani urus niaga, dan cara yang paling strategik untuk mengembalikan perniagaan yang luput. Data besar kekal di tengah-tengah semua perkara itu.

    Oleh yang demikian data merupakan raja pada masa hadapan jika kita ingin menguasai dalam sesuatu bidang.Analisis berkaitan data dengan cara menyeluruh dapat menjadi senjata utama kepada sesuatu syarikat dan agensi berbanding kepada mereka yang mengabaikan kepentingan data.