Tidak dapat dinafikan, PlayerUnknowns Battleground ( PUBG ) kini merupakan salah satu permainan yang paling popular di dunia. Genre permainan pertempuran ini telah menjadi ketagihan dan boleh membuat pemain melupakan masa.

Tidak hairan jika ada masyarakat yang memandang negatif dalam permainan ini. Malah Menteri Teknologi Maklumat di negeri Goa di India , Rohan Khaunte, berkata permainan PUBG telah menjadi seperti “syaitan” di rumah.

Menurut Rohan, permainan PUBG adalah penyebab utama nilai murid sekolah rendah merosot. Beliau juga menilai bahawa mesti ada peraturan atau undang-undang khusus yang menentukan sempadan permainan PUBG di rantau Goa.

“Saya tidak tahu negeri-negeri lain melarang PUBG atau tidak, tetapi undang-undang yang perlu dibuat untuk memastikan terdapat batasan permainan PUBG ini di Goa.” PUBG telah menjadi syaitan di setiap rumah. Pelajar bukannya belajar, malah suka bermain PUBG , “kata Rohan.

Kemudian, beliau juga meminta Ketua Menteri Goa, Manohar Parrikar untuk mengambil tindakan khas terhadap permainan PUBG . Kerana menurut Rohan, ketagihan ke PUBG juga boleh membuat generasi bodoh.

“Negara ini tidak boleh mengalami keadaan seperti di Amerika Syarikat atau negara lain di mana kanak-kanak amat terpengaruh dengan permainan PUBG ,” kata Rohan.

“Kita mesti mengambil kesempatan daripada perkara ini, jika tidak kita akan mempunyai kekurangan, kita akan mempunyai generasi bodoh lebih banyak daripada generasi pintar pada masa ini,” katanya.

Di India memang ada beberapa kes yang berkaitan dengan permainan PUBG yang menarik perhatian umum.

Tidak lama dahulu, sebagai contoh, seorang pemain PUBG sanggup meninggalkan seorang anak dan isterinya yang mengandung kerana bermain sepanjang hari.

Kemudian terdapat juga remaja 18 tahun yang membunuh diri kerana ibu bapanya enggan membeli telefon pintar untuk memainkan PUBG Mobile .

Pemuda berusia 18 tahun itu dari Mumbai, India dilaporkan meninggal dunia. Penyebabnya dikatakan kerana keluarganya tidak mahu membelinya telefon bimbit untuk dia bermain permainan pertempuran PUBG.

Sebelum ini, lelaki muda itu menggesa ibu bapanya membeli telefon bimbit mewah untuk digunakan untuk bermain permainan, tetapi mereka hanya menghadkan telefon bimbit kepada tidak lebih daripada 20,000 rupee, atau sekitar RM 1150.

Bagaimanapun, lelaki muda yang namanya tidak disebutkan meminta telefon bimbit bernilai 37,000 rupee atau sekitar RM 2120. Keluarganya tidak bersetuju dengan permintaan remaja itu.

Tidak diketahui berapa lama kejadian pertengkaran antara remaja itu dengan keluarganya dan akhirnya remaja itu menggantung dirinya. Polis juga telah mendaftarkan kes ini sebagai kematian yang disebabkan oleh kemalangan, dan sedang melakukan penyiasatan.

Untuk maklumat, PlayerUnknowns Battlegrounds ( PUBG) adalah permainan  pertempuran yang dibuat oleh Bluehole, di mana 100 pemain bertarung untuk menjadi pemain lelaki terakhir .

Kehadiran permainan-permainan ini di platform mudah alih (Android dan iOS) pada tahun lalu telah sering menimbulkan kontroversi di India. Terdahulu, budak lelaki berusia 11 tahun menghantar tuntutan ke Mahkamah Tinggi Mumbai melalui ibunya untuk menyekat PUBG . Sebabnya katanya, permainan ini menyokong keganasan dan pembulian siber.

Pihak Berkuasa Sekolah Rendah di Negeri Gujarat dan Persatuan Pelajar di Negeri Jammu dan Kashmir juga menyeru agar pemerintah mengharamkan para pelajar untuk bermain PUBG.

Mereka mendakwa bahawa permainan itu menyebabkan keputusan pembelajaran murid merosot. Malah, mereka membandingkan permainan PUBG itu dengan dadah kerana ia membuat seseorang terlalu leka sehingga menganggu psikologi kehidupan mereka.