Bangun awal

Nabi Muhammad tidur awal dan bangun awal untuk mengerjakan solat-solat sunat dan kemudian solat Subuh pada setiap hari. Secara saintifik telah dikaitkan dengan produktiviti yang lebih baik, serta kesihatan mental yang lebih baik pada umumnya.

Oleh itu, bangun awal mungkin sukar tetapi dengan langkah-langkah yang wajar, anda boleh mula meningkatkan kualiti hidup anda.

Kurang makan

Amalan makan yang kurang untuk mencegah penyakit ditekankan oleh Nabi Muhammad, dan kini banyak disokong oleh sains pada masa sekarang.

Konsep Islam 1/3 untuk makanan anda, 1/3 untuk cecair anda, dan 1/3 untuk menghirup nafas anda sangat dekat dengan konsep’ hara hachi bu ‘Jepun, yang bermakna makan sehingga anda hanya 80% penuh.

Makan perlahan-lahan

Sekarang kita tahu bahawa ia mengambil masa tubuh kita selama 20 minit untuk menghantar isyarat kepada otak kita bahawa perut kita sudah penuh. Makan secara perlahan akan membantu anda makan makanan yang kurang dan meningkatkan penghadaman anda, dan ini adalah praktik Nabi Muhammad sendiri dan sangat baik untuk diamalkan.

Makan berjamaah

Makan bersama dan tidak secara berasingan, kerana berkat dikaitkan dengan berjamaah. (Ibn Majah)

Nabi menekankan ini, dan hari ini dengan cara berkongsi dan menikmati makanan telah terbukti dapat mengurangkan tekanan, dan membina kebiasaan suasana makan yang sihat dalam keluarga dan anak-anak.

Air

Jangan minum air dalam satu nafas, tetapi minum dalam dua atau tiga nafas, adalah cara yang digunakan oleh Muhammad (saw) untuk minum air.

Sains hari ini membuktikan bahawa apabila seseorang minum terlalu banyak air dalam tempoh masa yang singkat, mereka boleh mengalami sakit kepala, ketidakseimbangan dalam paras elektrolit darah dan kadang-kadang juga pening.

Minum secara perlahan membantu anda menyerap cecair dan mendapat faedah yang paling banyak.

Buah delima

Pomegranat dianggap sebagai buah kegemaran Nabi, dan penyelidikan saintifik moden telah membuktikan buah delima sebagai salah satu makanan paling sihat di planet ini.

Mereka mengandungi manganese, yang membantu dalam pembentukan struktur tulang semasa proses metabolik, dan kalium, yang membantu dalam mengekalkan fungsi selular dan mengekalkan keseimbangan dalam tahap bendalir. Juga, ia adalah kuat dalam flavonoid dan polifenol, antioksidan yang melindungi tubuh kita daripada penyakit jantung.

Berpuasa

Bukti terkini memperlihatkan bahawa bukan hanya makanan yang kita makan, tetapi berpuasa dan corak makan kita juga mempunyai kesan yang mendalam terhadap kesihatan kita.

Puasa adalah amalan biasa kehidupan Muhammad (SAW), bukan hanya pada bulan Ramadhan. Dia akan berpuasa hingga Maghrib setiap Isnin dan Khamis, dan juga pada hari ke-13, 14 dan 15 setiap bulan.

Ini serupa dengan amalan berpuasa yang berselang, yang telah terbukti mengimbangi tahap hormon, mencegah tekanan oksidatif, dan mengurangkan keradangan keseluruhan.

Apabila anda berfikir tentang hal itu, makanan yang kurang anda masukkan ke dalam badan  apabila berpuasa maka anda kurang berfokus pada penghadaman dan lebih banyak ia boleh memberi tumpuan kepada penyembuhan itu sendiri dari penyakit tertentu!

Buah Kurma

Buah kurma adalah makanan yang sempurna untuk berbuka puasa anda kerana ia menstabilkan paras gula darah anda, mengimbangi tahap elektrolit darah, dan membantu memulakan sistem pencernaan anda sebagai persediaan untuk makanan.

Nabi Muhammad juga mengesyorkan memakan kurma semasa dalam proses kelahiran. Buah kurma dibuktikan boleh meningkatkan pengeluaran oxytocin dalam badan anda dan mempercepatkan tenaga kembali.

Sentiasa aktif

Memenuhi tiga daripada lima rukun Islam memerlukan umat Islam menjaga kesihatan dan kecergasan yang baik. Doa itu sendiri adalah satu bentuk latihan yang memerlukan pergerakan otot dan sendi badan anda. Kesihatan yang baik juga perlu jika anda berhasrat untuk berpuasa atau mengerjakan haji.

Nabi Muhammad sangat menggalakkan latihan fizikal dan memberitahu ibu bapa untuk menggalakkan aktiviti fizikal dalam anak-anak mereka. Ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka berenang, menunggang kuda, dan memanah.