( sumber gambar: foodnetwork.com )

Ramai orang memanaskan makanan menggunakan microwave kerana ia dianggap lebih praktikal dan menjimatkan masa. Ia hanya memerlukan masa dua hingga tiga minit, makanan yang pada asalnya sejuk boleh menjadi panas dan bersedia untuk dinikmati.

Tetapi ada yang mengatakan makanan yang dipanaskan dengan alat ini boleh menyebabkan kanser.

Ini adalah kerana bekas plastik yang dimasukkan ke dalam microwave untuk memanaskan makanan dikatakan dapat mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan kanser yang dipanggil dioxin.

Perkara ini tidak benar sepenuhnya, jadi jangan mempercayai mentah-mentah pernyataan itu.

Bahan plastik yang digunakan sebagai bekas untuk pemanasan makanan tidak mengandungi bahan dioksin atau bahan aktif kanser.

Dioxin sendiri hanya muncul ketika sesuatu seperti sampah, plastik, logam, kayu, dan bahan lain dibakar.

Oleh itu, selagi anda tidak membakar makanan dalam gelombang mikro, anda tidak akan terdedah kepada dioksin.

Walau bagaimanapun, pemanasan makanan di dalam gelombang mikro berbahaya dan boleh menyebabkan kanser?

Bahaya pemanasan makanan yang terkandung dalam plastik dalam microwave

Harvard Health Publishing melaporkan , edisi Sekolah Perubatan Harvard pada 20 September 2017, tidak ada satu bahan yang dipanggil plastik.

Plastik seperti yang kita tahu pada dasarnya termasuk banyak susunan sebatian organik dan bukan organik. Bahan-bahan ini bercampur-campur untuk membentuk plastik.

Terdapat dua bahan yang terkandung dalam plastik:

Bisphenol-A (BPA), berguna untuk membuat plastik yang jelas dan keras.

phthalates, berfungsi untuk membuat plastik lembut dan lebih fleksibel.

BPA dan phthalates dipercayai menyerap endokrin yang boleh mengganggu fungsi normal hormon manusia dan tidak baik untuk kesihatan.

Apabila makanan dibalut plastik atau diletakkan di dalam bekas plastik kemudian dipanaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro, BPA dan phthalates boleh bocor dan akan memasuki makanan.

Kadar kebocoran lebih tinggi dalam makanan berlemak seperti daging dan keju, berbanding dengan makanan lain.

Di samping itu, jika pendedahan BPA didedahkan kepada wanita hamil, ia akan menyebabkan gangguan semasa kehamilan. Inilah yang membuatkan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) melarang penggunaan BPA dalam produk bayi dan wanita hamil.

Sebelum menghasilkan bekas penyimpanan makanan yang boleh dipanaskan, FDA memerlukan pengeluar bekas plastik untuk menguji mereka terlebih dahulu menggunakan ujian yang memenuhi piawaian dan spesifikasi FDA.

Kemudian keputusan ujian data akan dikaji semula sebelum FDA bersetuju bahawa bekas selamat untuk digunakan dalam gelombang mikro.

Beberapa ujian ini dijalankan untuk mengukur pemindahan bahan kimia pada beberapa suhu panas, iaitu menentukan rintangan bekas plastik semasa penggunaan.

Hanya bekas plastik yang lulus ujian boleh memaparkan label “selamat mikro”, atau perkataan yang menyatakan bahawa produk diluluskan untuk digunakan dalam microwave.

Langkah selamat untuk menggunakan microwave

 Jika anda bimbang tentang menggunakan plastik untuk memanaskan makanan di dalam ketuhar gelombang mikro, ganti dengan bekas kaca atau seramik.

Jangan biarkan bungkus plastik melekat pada makanan semasa dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro, kerana ia boleh cair.

Kebanyakan botol air, bekas plastik, atau balang, direka untuk menyimpan marjerin, yogurt, keju krim, mayonis, dan mustard. Kebanyakan tidak selamat untuk microwave.

Bekas yang telah rosak, retak, atau tercalar dan telah digunakan untuk memanaskan makanan di dalam microwave banyak kali boleh menghasilkan lebih banyak BPA dan phthalates.