Pertandingan bola sepak memang amat digemari dan mempunyai ramai peminat. Setiap kali kita menonton sesuatu perlawanan, pasti kita akan ternampak salah satu kebiasaan ramai pemain bola yang meludah atau membilas balik air yang mereka minum ketika berhenti.

Tingkah laku seperti ini berlaku agak kerap. Sekurang-kurangnya kapten England, Harry Kane dan bintang Portugal, Cristiano Ronaldo melakukan kebiasaan itu.

Ini menimbulkan persoalan, mengapa mereka melakukannya?

Sudah tentu, setiap pemain mungkin mempunyai alasan sendiri untuk meludahkan balik air yang mereka minum ketika waktu berehat dalam perlawanan.

Tetapi menurut laporan New York Times pada Rabu ( 11 Julai 2018 ), sesetengah pemain mungkin mengamalkan “pembilasan karbohidrat”.

Amalan dilakukan dengan membilas dengan cairan karbohidrat selama lima hingga 10 saat kemudian meludah keluar.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa tabiat ini dapat meningkatkan prestasi olahraga tinggi intensiti yang berlangsung sekitar satu jam.

Salah satunya adalah kajian kajian pada tahun 2014. Kajian ini menganalisis data dari 11 kajian terdahulu mengenai pembilasan karbohidrat.

Para penyelidik mendapati bahawa dalam 8 kajian, peningkatan karbohidrat meningkatkan masa prestasi dalam aktiviti seperti berbasikal dan berjalan selama satu jam.

Walau bagaimanapun, tiga kajian lain menunjukkan bahawa amalan ini tidak mempunyai kesan ke atas prestasi sukan.

Walau begitu, secara keseluruhannya, kajian ini menunjukkan bahawa karbohidrat yang mengalir dapat memanfaatkan prestasi atlet walaupun ia kecil. Peningkatan prestasi hanya sekitar 2 hingga 3 peratus.

Dr. Souvar Poddar, seorang doktor sukan di UCHealth, Denver berkata ini adalah mengenai galakan yang sama dari orang-orang yang menelan karbohidrat cair semasa latihan ketahanan.

Dengan tidak meminum karbohidrat, atlet mengelakkan masalah pencernaan. Sebagai contoh, jika cecair itu terlalu tebal, tubuh mesti menghasilkan cecair yang lebih cair, kata Dr Michael Joyner, ahli fisiologi sukan di Mayo Clinic Minnesota.

Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak pasti bagaimana karbohidrat karbohidrat meningkatkan prestasi.

Satu hipotesis yang dipercayai sebagai reseptor karbohidrat di dalam mulut mengaktifkan bidang tertentu otak, yang seterusnya meningkatkan fungsi motor, atau pergerakan badan, Poddar.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa apabila orang mempunyai rasa manis dalam mulut mereka, ia dapat mengubah persepsi betapa sukarnya mereka bekerja, kata Joyner.
Iaitu, walaupun tanpa menelan cecair, cecair karbohidrat manis boleh membantu orang berasa segar atau lebih bermotivasi, kata Joyner.

Walau bagaimanapun, untuk diketahui, kebanyakan kajian yang berkaitan dengan pembilasan karbohidrat dilakukan pada penunggang basikal.

“( Jadi tidak jelas bagaimana manfaat ini ) boleh diterjemahkan ke dalam situasi berisiko tinggi seperti Piala Dunia,” kata Joyner, dipetik dari Live Science, Khamis ( 7 Disember 2018 ).

Walaupun sains tidak bersetuju dengan manfaat karbohidrat yang dibuang, Poddar berkata terdapat beberapa kelebihan kaedah ini.

“Kaedah (ini) agak praktikal, mudah diakses, dan terdapat beberapa kemungkinan kelemahan,” kata Poddar.

Poddar juga menegaskan bahawa penyelesaian meludahkan atau mengkumurkan balik air karbohidrat bukan sesuatu yang boleh anda lakukan untuk menjalankan maraton atau melakukan latihan yang berlangsung lebih dari satu atau dua jam.

Beliau berkata, dengan latihan jangka panjang, manusia perlu menggunakan lebih banyak karbohidrat untuk mengisi otot mereka.

Dalam satu kajian dari 2017, yang diterbitkan dalam Journal of Sports Sciences, 15 pelari wanita berlumba selama 60 minit, sekali dengan carb rinsing dan sekali tanpanya. Tiada kesan yang signifikan dilaporkan pada pencapaian mereka.

Oleh itu, carb rinsing dalam pemain bola sebenarnya hanya untuk membantu mereka kekal peka dan mengurangkan rasa penat. Apatah lagi setelah hampir 90 minit bermain, bukan mudah untuk kekal fokus dan berstamina.