Lebih daripada 500 orang di Amerika Syarikat dilaporkan sakit akibat penyakit paru-paru misteri yang difikirkan berlaku dengan penggunaan e-rokok.

Bilangan negeri-negeri di Amerika Syarikat yang melarang e-rokok terus berkembang, dengan Los Angeles melaksanakan larangan yang sama.

Menurut laporan mingguan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), jumlah kes penyakit paru-paru misteri di AS direkodkan melonjak dari 380 kepada 530.

Walaupun bilangan pesakit yang meninggal dunia akibat penyakit misteri ini masih tidak meningkat daripada tujuh orang.

“Lebih separuh daripada kes yang melibatkan pesakit di bawah umur 25 tahun, dengan tiga perempat adalah lelaki. Sebanyak 16 peratus daripada mereka yang sakit walaupun berusia di bawah 18 tahun,” kata timbalan pengarah urusan CDC, Anne Schuchat.

Rokok elektronik telah dianggap sebagai alternatif yang lebih selamat untuk menggantikan rokok tembakau. Tetapi pengkritik mengatakan bahawa risiko menggunakan e-rokok atau vape tidak difahami sepenuhnya.

Pengkritik juga mengkritik penjualan cecair vape yang dianggap menarik kanak-kanak dan meningkatkan risiko menjadikan mereka ketagih nikotin.

Makmal Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS (FDA) sedang menjalankan ujian ke atas lebih daripada 150 sampel produk e-rokok yang disyaki.

“Tetapi bahan yang bertanggungjawab untuk penyakit paru-paru yang misteri yang dialami oleh pesakit belum dikenal pasti,” kata Mitch Zeller, pengarah Pusat Produk Tembakau Amerika Syarikat, yang dipetik oleh AFP .

“Tidak ada corak produk yang konsisten yang biasa digunakan, bagaimana ia digunakan, di mana ia diperolehi, dan apa yang mungkin berlaku kepada produk dari masa mereka dikilangkan sehingga ke tangan pengguna dan akhirnya digunakan untuk merokok,” tambah Zeller.

Pasukan penyiasatan setakat ini berhati-hati untuk tidak menunjukkan sebarang jenama, produk atau sumber.

Dalam banyak kes, cecair isian semula vape yang mengandungi THC (Tetrahydrocannabinol), sebatian psikoaktif dalam ganja, dikaitkan dalam beberapa kes.

Cecair isian semula boleh dibeli dengan bebas di jalanan atau internet. Isi semula palsu dengan ramuan yang tidak diketahui juga boleh menjadi punca.

Kes-kes penyakit yang menunjukkan gejala pesakit muda mengalami kesukaran bernafas teruk, batuk, kesakitan dada, mual, yang dikaitkan dengan penggunaan e-rokok dilaporkan pertama kali dan mula-mula di pandang serius oleh pihak berkuasa kesihatan AS pada bulan Julai 2019.

Kebanyakan dilaporkan menggunakan cecair bercampur bercampur dengan ganja, tetapi ada yang mengatakan mereka hanya menggunakan produk nikotin.

Kerajaan negeri di Amerika Syarikat mula menyedari peningkatan kes-kes penyakit paru-paru misteri yang dikatakan berkaitan dengan penggunaan e-rokok.

Beberapa negeri melancarkan larangan ke atas perdagangan produk e-rokok. Michigan menjadi negeri Amerika pertama yang mengharamkan e-rokok pada awal September. New York dan Los Angeles juga telah mengumumkan larangan yang sama.