Satu jenis kanser hidung yang dikenali sebagai Nasopharyngeal Carcinoma (NPC) adalah yang paling biasa di kalangan rakyat Malaysia keturunan Cina, kata Dr Rekha Balachandran, Perunding dari Hospital Pantai Ipoh. Dr Rekha merupakan Pakar Hidung dan Tekak dan juga pakar bedah kepala dan leher.

    Terdapat juga kejadian NPC yang tinggi di kalangan Bidayuh di Sarawak.

“Keturunan, gaya hidup dan jangkitan Epstein-Barr (EBV) adalah faktor yang menyebabkan kanser. Mempunyai ahli keluarga terdekat dengan NPC meningkatkan risiko penyakit itu, dan penggunaan makanan yang diawet seperti sayuran jeruk dan ikan kering juga turut menyumbang, “katanya. NPC sering muncul di bahagian atas tekak di belakang hidung dan berhampiran dasar tengkorak.

Rakyat Malaysia terkejut dengan laporan baru-baru ini bahawa bintang badminton negara nombor satu Datuk Lee Chong Wei didiagnosis menderita kanser hidung peringkat awal. Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria berkata, Lee kini sedang mencari rawatan di Taiwan.

Gejala NPC

Gejala pertama NPC selalunya adalah bengkak yang tidak menyakitkan atau ketulan pada leher atas. Mereka yang mempunyai benjolan yang dalam lebih daripada tiga minggu adalah dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat perubatan dengan segera.

“Gejala kedua adalah pendarahan dari hidung. Penyumbatan hidung dan pendengaran yang kurang, terutamanya di satu telinga sahaja, adalah gejala juga, “kata Dr Rekha. Walau bagaimanapun, beliau berkata NPC boleh dirawat jika dikesan pada peringkat awal.

“Kadar kelangsungan hidup selama lima tahun sebenarnya agak tinggi. Untuk tahap awal NPC, peringkat satu dan dua, kadar survival adalah 80 hingga 85 peratus. Saya secara peribadi melihat beberapa pesakit dengan NPC bertahan lebih daripada lima tahun … 10 hingga 20 tahun. Selagi ia dikesan sebelum tumor menyebar dengan lebih banyak, “tambahnya.

Sukar untuk dikesan

Dr Rekha berkata NPC adalah sukar untuk didiagnosis lebih awal kerana gejala awal tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.

“Pesakit dengan gejala yang disebut awal tadi mungkin tidak melawat doktor kerana mereka fikir ia tidak berbahaya, dan juga kerana tumor tumbuh di tempat yang tidak dapat kita lihat,”tambahnya.

Dr Rekha berkata gaya hidup yang sihat akan membantu mengurangkan risiko mengatasi NPC.

“Mengurangkan atau mengelakkan beberapa jenis makanan boleh mengurangkan risiko NPC. Diet anda perlu seimbang. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar dan elakkan makanan yang dijeruk, “katanya.

Lee Chong Wei dan kanser hidung

Kansernya dalam pemulihan selepas rawatan intensif, bekas pemain nombor 1 Lee Chong Wei sedang berusaha untuk memenangi emas Olimpik dalam badminton.

Dalam penampilan umum pertamanya sejak diagnosisnya, pemenang pingat perak tiga kali Olimpik itu berkata kesihatan adalah keutamaannya, tetapi dia belum bersedia untuk menggantung raketnya. Lee berkata doktor memberikan rawatan intensif selama dua bulan untuk rawatan awal kanser hidungnya di Taiwan.

“Saya suka badminton … Saya tidak boleh mengatakan 100 peratus bahawa saya boleh kembali, lihat bagaimana nanti kesihatan saya,” kata Lee pada sidang akhbar hari ini. “Jika saya boleh bermain, ini adalah trek yang terakhir untuk saya.”

Lee dianggap sebagai wira sukan di Malaysia selepas kerjaya yang panjang termasuk pingat Olimpik dan 69 gelaran di seluruh dunia. Dia digantung selama lapan bulan pada 2015 selepas ujian positif terhadap ubat anti-inflamasi yang dilarang di Kejohanan Dunia, tetapi kembali kepada persaingan elit.

     Kanser itu datang sebagai kejutan selepas dia menjalani pemeriksaan kesihatan kerana dia berasa tidak sihat semasa Terbuka Indonesia pada bulan Julai.

Dia berkata dia tidak boleh makan atau tidur selama beberapa hari selepas mengetahui tentang penyakitnya, tetapi sokongan dari keluarga dan rakannya mendorongnya untuk bersikap positif.

Rawatan itu sungguh intensif, dan dia tidak boleh makan atau bercakap selama beberapa hari. Lee berkata keadaan perubatannya “kembali normal” sekarang tetapi dia perlu kembali ke Taiwan setiap tiga bulan untuk penilaian. Sekarang mendapatkan semula berat badan dan selera makannya, Lee berkata dia akan mengikuti nasihat perubatan untuk tidak tergesa-gesa kembali ke perlawanan badminton.

Tetapi dengan Sukan Olimpik seterusnya di Tokyo pada tahun 2020, dia tidak pernah berhenti azam dan semangat untuk memenangi pingat emas yang berprestij itu.