Kenapa Kita Bernafas dari Satu Hidung Sahaja?

Pernahkah anda mengalami hidung tersumbat? Apabila ini berlaku, anda mungkin dapati bahawa salah satu lubang hidung anda ditutup dan tidak berfungsi.

Tetapi, anda tahu, sebenarnya ini berlaku sepanjang masa. Ya, sepanjang masa kita bernafas lebih berat daripada satu lubang hidung daripada yang lain.

Sepanjang hari, setiap lubang hidung bergantian “berfungsi”. Ini menimbulkan persoalan mengapa ini berlaku?

Proses ini ternyata menjadi automatik oleh sistem saraf autonomi. Sistem saraf ini juga mengawal banyak perkara yang dilakukan oleh badan itu sendiri, seperti pencernaan dan kadar denyutan jantung.

Bagi hidung, sistem ini mengawal apa yang dipanggil kitaran hidung. Sistem ini memastikan setiap lubang hidung beroperasi dengan berkesan.

Menurut laporan Perubatan Kebangsaan AS, kitaran hidung berlaku beberapa kali pada siang hari. Ini akan diperhatikan apabila hidung disekat lebih lama daripada biasa.

Untuk membuka satu sisi hidung dan menutup yang lain, tubuh akan mengembangkan tisu dengan mengalir darah di salah satu hidung. Ini serupa dengan cara ereksi dalam kerja lelaki.

“Peningkatan aliran darah menyebabkan ‘kesesakan’ dalam satu lubang hidung selama kira-kira 3 hingga 6 jam sebelum beralih ke sisi lain. Ada juga peningkatan kesesakan ketika seseorang berbaring, yang boleh dilihat terutama ketika kepala condong ke satu sisi,” ungkap Jenifer Shu yang dipetik dari Science Isu.

Olfaksi

Kitaran ini juga dipercayai memainkan peranan untuk membantu melengkapkan rasa bau kita. Seperti yang dilaporkan oleh Matt Soniak untuk Mental Fliss, beberapa aroma lebih baik diambil oleh udara bergerak pantas melalui hidung. Walaupun aroma lain dikesan lebih baik dengan udara bergerak perlahan.

Sekiranya satu sisi hidung kita terbuka luas manakala yang lain ditutup sedikit, maka kita boleh mencium kedua-duanya.

Ambil masa rehat

Proses ini juga memberikan setiap bahagian hidung kita berehat. Selain itu, aliran udara yang mengalir sangat boleh mengeringkan dan mematikan bulu hidung yang melindungi kita dari bahan cemar asing.

Jangan sesekali buang bulu hidung

Demi sebab-sebab untuk kecantikan, sesetengah orang memilih untuk mengeluarkan rambut hidung. Ini biasanya dilakukan di salon kecantikan atau di rumah sendiri. Walau bagaimanapun, nampaknya ini dilarang oleh pakar ENT.

“Hidung adalah bahagian utama yang melindungi tubuh. Sebab udara, debu, dan zarah kecil masuk melalui hidung, “katanya.

Kemudian, segala yang memasuki hidung akan ditapis terlebih dahulu oleh bulu hidung supaya udara yang dihirup akhirnya memasuki paru-paru dalam keadaan yang bersih dan kaya oksigen.

“Jika bulu hidung dikeluarkan, fungsi itu terganggu. “Debu yang masuk tidak ditapis kerana tidak ada bulu,” jelasnya.

Debu yang memasuki oksigen akan memasuki paru-paru dan kemudian tersebar ke seluruh badan. Impak boleh berlaku bukan sahaja pada hidung.

Kelembapan hidung juga tidak dapat dikekalkan kerana bulu hidung dikeluarkan. Sebabnya, fungsi bulu hidung adalah untuk mengawal kelembapan.

“Apabila udara panas memasuki hidung, ia akan disejukkan. Sebaliknya, jika ia memasuki sejuk, ia akan dipanaskan. Kehangatan udara sesuai dengan apa yang ada di paru-paru, “jelasnya.

“Saya tidak fikir ada bulu hidung yang begitu lama dan menjengkelkan. Itu hanya masalah estetika. Jangan membuangnya, “katanya tegas.

Pakar ENT juga mengatakan bahawa jika tidak selesa kerana terdapat bulu hidung yang keluar dari lubang hidung, cukup dipotong bahagian yang terkeluar saja.

“Jangan menganggu fungsi bulu hidung yang masih ada,” tambahnya.