Kebaikan dan keburukan terhadap vaksin sering didebatkan sehingga kini. Begitu juga dengan mitos-mitos yang salah yang mengelilinginya. Berikut adalah beberapa mitos tentang vaksin yang banyak ibu bapa masih percaya tentang keburukan vaksin.

1. Sebabkan autisme

Mitos: Kanak-kanak yang vaksin dengan MMR berisiko untuk autisme.Vaksin MMR adalah kombinasi 3 dalam 1 di mana ketiga-tiga antigen daripada campak (measles), beguk (mumps) serta rubella disertakan bersama dan diberi sebagai satu suntikan.

Ini merupakan mitos yang paling sering disebarkan. Kewujudan mitos ini berkembang dari sebuah penyelidikan dalam jurnal perubatan di The Lancet, dilakukan oleh Dr. Andrew Wakefield yang mengaitkan autisme dengan vaksin.

Gerakan anti-vaksin terus berkembang setelah Jenny McCarthy dan selebriti lainnya ikut terpengaruh dengan gerakan ini. Para ilmuwan mengkritik Wakefield, namun ibubapa tetap cemas sehingga jumlah anak-anak di Amerika Syarikat yang diberikan vaksin MMR turun secara drastik.

Fakta:
Beberapa penulis dalam penyelidikan itu telah menarik kembali nama mereka pada penelitian yang dilakukan 2004 setelah mengetahui bahawa mereka telah dibayar oleh sebuah firma yang ditujukan untuk menghalang produksi vaksin. Di tahun yang sama pula, sebuah institusi perubatan dari Amerika Serikat dan England telah mengkaji semula dan tidak menemukan adanya hubungan antara vaksin dan autisme.

Pada 2010, jurnal perubatan di England menyimpulkan bahawa penemuan Wakefield adalah salah dan ditarik kembali oleh The Lancet di tahun 2010. Seterusnya Wakefield telah kehilangan lesen perubatannya.

2. Mengandungi racun

Mitos: Vaksin mengandungi merkuri yang meracuni anak-anak serta menyebabkan autisme.

Sekitar tahun 1930-an beberapa pembuat vaksin menggunakan pengawet yang bernama Thimerosal, yang di dalamnya mengandung sedikit campuran merkuri, yang digunakan untuk mencegah pertumbuhan bakteria.

Fakta: Pada tahun 2010, Badan Pengawal Ubat dan Makanan Amerika Syarikat (FDA) menghentikan peredaran vaksin yang mengandungi Thimerosal, sehingga kanak-kanak tidak lagi diberi vaksin yang mengandung bahan tersebut.

Selain itu, kebanyakan vaksin untuk anak berusia kurang dari 6 tahun memang tidak mengandungi bahan itu. Walaupun menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit AS ada sedikit zat pengawet itu ditemukan dalam vaksin selsema bagi kanak-kanak.

Zat pengawet sudah lama dipakai dalam vaksin dan masih dipakai dalam vaksin untuk orang dewasa. Tapi menurut FDA banyak penelitian dilakukan dan tidak ditemukan kaitan dengan autisme atau memberi kesan sampingan yang serius.

Mengenai autisme, sejak kandungan Thimerosal dihilangkan dari vaksin kanak-kanak, yang di diagnosis autisme tetap meningkat. Tentu saja ini tidak masuk akal jika Thimerosal adalah penyebabnya.

3. Vaksin digunakan hanya untuk mencari keuntungan.

Mitos: Doktor dan syarikat insuran mempromosikan penggunaan vaksin sebagai cara untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.

Fakta: Kebanyakan syarikat insuran meliputi kos suntikan untuk mencegah perbelanjaan berlebihan yang perlu dilakukan pesakit apabila mereka sakit.

4. Mengandungi antigen yang berlebihan

Mitos: Kanak-kanak mendapat vaksin lebih dari sepatutnya, dan vaksinasi membuat antigen dalam peningkatan badan kanak-kanak (antigen adalah sebahagian daripada vaksin yang berfungsi untuk meningkatkan ketahanan badan terhadap penyakit). Sekiranya ia berlebihan, ia akan membahayakan kesihatan kanak-kanak.

Fakta: Walaupun vaksinasi sedang diberikan, jumlah antigen yang diberikan kepada pesakit kurang dari 30 tahun yang lalu.

Menurut Dr. Sanjay Gupta dari CNN, pada tahun 1980 pesakit menerima kira-kira 3000 antigen, sementara pada masa ini pesakit hanya 150 antigen. Mengurangkan tahap keperluan vaksinasi dari kanak-kanak untuk jangka masa yang lama, berdasarkan ketakutan terhadap jumlah antigen yang berlebihan, hanya akan menjadikan kanak-kanak lebih terdedah kepada penyakit.

Kemudian mengenai autisme, seperti thimerosal, bilangan orang yang autisme meningkat apabila jumlah antigen yang digunakan berkurangan.

5. Penyakit akan hilang sendiri

Mitos: Lebih baik untuk elakkan vaksin kerana kanak-kanak tidak memerlukannya. Penyakit yang dihidapi oleh kanak-kanak boleh hilang dengan sendirinya.

Fakta: Pada tahun 2014 kes-kes campak di Amerika Syarikat adalah sangat tinggi dengan 644 kes. Penyebab kes campak ini adalah diketahui dari seorang kanak-kanak yang tidak divaksin dan kemudian menyebarkan virus itu kepada kanak-kanak lain.

Penyakit campak bukan penyakit ringan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan otak dalam jangka masa panjang, pekak, dan kematian. Secara umum, ini adalah pembunuh utama kanak-kanak mengikut data yang dikumpulkan oleh WHO.

Sebelum vaksin campak dijumpai pada tahun 1960-an, terdapat sekitar 3 juta hingga 4 juta kes campak setahun yang mengakibatkan kematian sehingga 500 kes di Amerika Syarikat.