Tidak seperti orang sekitar yang berada berdekatan dengan perokok yang menghidu asap rokok secara langsung di udara, perokok pihak ketiga adalah seseorang yang terdedah kepada asap rokok yang melekat pada permukaan objek di sekelilingnya.Ia juga dikenali sebagai sisa asap basi (SAB).

Pada asasnya, orang yang menghidu sisa asap basi mudah terdedah kepada racun dari rokok yang tersisa di alam sekitar. Ini paling sering dijumpai apabila terdapat perokok dalam keluarga dan tinggal di satu rumah.

Menurut Dr. Georg Matt, seorang penyelidik dari University of San Diego, asap rokok dapat bertahan di permukaan objek, terutama di rumah. Beliau berkata rumah itu boleh menjadi sumber utama pencemaran asap rokok.

Ahli kimia alam sekitar menyatakan bahawa asap rokok mengandungi ribuan bahan kimia yang kebanyakannya beracun dan karsinogenik.

Bahan ini boleh melekat pada pelbagai objek, terutamanya dalam persekitaran bilik yang tertutup.

Satu komponen yang dikenali sebagai karsinogenik dan boleh disimpan dalam alam sekitar adalah hidrokarbon aromatik polisiklik(PAH).

Komponen ini menyerap ke dalam dinding, perabot dan permaidani di dalam rumah. Bahan-bahan ini boleh disimpan untuk masa yang lama dan mengandungi bahan toksik dan radioaktif yang berbahaya dari asap rokok.

Penyelidikan oleh Sleiman pada tahun 2010 menunjukkan bahawa penyerapan nikotin dari asap rokok boleh berlaku lebih cepat, dan jumlah yang diserap cenderung konsisten pada permukaan barang-barang dalam rumah, termasuk permukaan kulit dan pakaian.

Bahan nikotin akan disimpan dan boleh bertindak balas dengan asid nitrik di udara untuk membentuk nitrosamines karsinogen yang dapat diserap oleh tubuh melalui pernafasan, pencernaan dan sentuhan kulit.

Bahan asap rokok dapat dikesan oleh bau rokok di permukaan objek setelah tidak ada asap rokok. Ia juga menunjukkan kehadiran racun dari rokok di permukaan objek.

Kesannya terhadap kesihatan

1. Risiko kanser

Seperti pendedahan kepada karsinogen pada umumnya, sisa asap basi juga berisiko untuk mengaktifkan kanser jika mereka berada dalam persekitaran di mana terdapat sisa asap basi dalam masa yang lama.

Penyelidikan oleh ahli biokimia bernama Hang pada tahun 2013 menunjukkan kesan pendedahan kepada asap rokok yang tersisa di alam sekitar boleh menyebabkan kerosakan sel kepada DNA.

Kerosakan pada rantaian DNA dalam sel akibat pendedahan kepada bahan dari asap rokok boleh menyebabkan sel-sel bermutasi menjadi sel-sel kanser.

2. Kerosakan kepada organ di dalam badan

Bukan sahaja kerosakan sel menyebabkan pertumbuhan sel kanser, sisa bahan rokok juga berpotensi menyebabkan kerosakan kepada sistem kardiovaskular dan organ hati.

Penyelidikan oleh Martins-Green pada tahun 2014 menunjukkan bahawa kesan pendedahan kepada SAB ini termasuk:

Terdapat peningkatan dalam sel-sel lemak badan dan kerosakan hati akibat peningkatan tahap lemak.

Pendedahan kepada bahan-bahan sisa asap rokok ini akan mengakibatkan peradangan paru-paru yang boleh mengakibatkan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) dan asma, dan menghalang penyembuhan luka pada permukaan kulit

3. Risiko diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 adalah keadaan apabila rintangan insulin berlaku yang menghalang penggunaan glukosa dalam badan. Ini dipengaruhi oleh tekanan oksidatif.

Menurut Martins-Green, berdasarkan hasil penyelidikannya, pendedahan kepada bahan dari sisa asap basi ini dapat menyebabkan peningkatan tekanan oksidatif sehingga dapat memburukkan ketahanan insulin dan menyebabkan diabetes jenis 2.

Bahan sisa asap basi dari rokok akan bertahan lama untuk beberapa dekad, dan jumlah toksin yang tersimpan akan terus berkembang.

Inilah yang menyebabkan sesiapa sahaja di alam sekitar akan mengalami kesan pendedahan ini, terutamanya kanak-kanak dan orang tua.

Kanak-kanak berisiko tinggi disebabkan pendedahan kepada asap rokok dan persekitaran yang tercemar dengan asap rokok. Ini adalah kerana sisa-sisa asap rokok akan terus wujud di rumah, pakaian, dan kenderaan dengan pencemaran tahap yang ketara.

Kanak-kanak yang mempunyai tabiat memasukkan tangan ke mulut mereka selepas menyentuh permukaan barang-barang menjadi lebih berisiko. Manakala orang tua lebih banyak risiko kerana ketahanan terhadap penyakit terus berkurangan selari dengan penambahan usia.

Bagaimana untuk mengatasinya?

Untuk menghilangkan asap rokok di dalam rumah, membersihkan semua sudut rumah, barang, dan perabot diperlukan, mengecat dinding rumah untuk meminimumkan keracunan yang dilekatkan pada dinding.

Usaha pencegahan akan lebih mudah dan mudah dengan tidak merokok, atau berhenti merokok di rumah. Bagi perokok, jangan ingat membasuh tangan, berkumur atau mencuci muka telah bebaskan diri anda daripada kesan asap rokok.

Rumahku syurgaku, jadikan rumah anda kawasan bebas asap rokok.