Laporan Global Gap menilai Finland sebagai negara yang mempunyai hak sama rata kedua di dunia pada 2016, dan Economist baru-baru ini menilai negara ketiga terbaik untuk menjadi ibu yang bekerja. Ini adalah kerana mempunyai kesinambungan dalam perancangan dan kehendak politik, tradisi demokrasi sosial yang kuat dan sistem cukai yang berseluruh.

    Laporan Kebahagiaan Dunia 2018, Finland menduduki tangga pertama antara 156 negara berdasarkan faktor termasuk GDP, jangka hayat, kemurahan hati, sokongan sosial, kebebasan dan rasuah. Finland meningkat pada tempat kelima pada 2017 untuk merebut tempat teratas.

     Negara ini juga telah disenaraikan di antara negara-negara yang mempunyai kualiti hidup yang tertinggi oleh Indek Kemakmuran Institut Legatum dan antara negara-negara yang paling damai di dunia oleh Indeks Keamanan Global.

    Finland percaya bapa memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak. Kerajaan menawarkan bapa sembilan minggu cuti paterniti, di mana mereka dibayar 70% daripada gaji mereka.

      Negara ini adalah yang kedua di dunia untuk memberikan hak wanita untuk mengundi, dan yang pertama – pada tahun 1906 – untuk memberi mereka hak politik penuh. Finland dulunya adalah negara miskin di mana wanita bekerja bersama lelaki, dan rakyat harus bekerjasama selepas perang untuk membayar hutang negara kepada Rusia.

    Apabila ibu bapa mempunyai anak di Finland, mereka tidak perlu risau tentang bil perubatan yang besar. Seorang wanita hamil tanpa komplikasi boleh menjangkakan pertemuan dengan doktor antara 11 hingga 15 kali sebelum melahirkan secara percuma, dan kos untuk mempunyai bayi adalah nominal. Sementara itu, di Amerika Syarikat, melahirkan anak secara normal akan membelanjakan purata $ 10,000, manakala kos caesarean lebih dari $ 15,000, menurut Persekutuan Pelan Kesihatan Antarabangsa (IFHP).

     Setelah bayi dilahirkan, Finland memberikan ibu-ibu sekitar empat bulan cuti bersalin dan ayahnya lebih dari dua bulan cuti berbayar. Selain itu, pasangan juga boleh berkongsi cuti tambahan selama lima bulan antara mereka. Walaupun kebanyakan bapa mengambil tiga minggu pertama cuti yang ditawarkan kepada mereka, hanya kira-kira separuh mengambil dua bulan penuh dan hanya peratusan kecil di luar itu.

    Walaupun selepas tempoh cuti ibu bapa berakhir, seorang ibu bapa mempunyai hak untuk tinggal di rumah, dan “dibayar” € 450 sebulan, dan kembali ke pekerjaan yang sama sehingga anak berusia tiga tahun. (Memang beberapa pengkritik berpendapat stipend ini menggalakkan wanita untuk menjauhkan diri dari tempat kerja terlalu lama, sehingga merosakkan prospek pekerjaan mereka).

     Kebanyakan ibu bapa, terutama ibu, akhirnya kembali bekerja – dan ketika mereka melakukannya, negara menyediakan penjagaan harian untuk kanak-kanak.  Pada pusat jagaan yang paling mahal, kos perkhidmatan hanya € 290 sebulan. Sebagai perbandingan, di Amerika Syarikat, kos penjagaan anak sepenuh masa adalah 85% daripada sewa median keluarga di beberapa tempat – dan boleh jadi lebih mahal daripada menghantar anak anda ke kolej. Di London, purata adalah kira-kira £ 650 sebulan.

    Sikap syarikat Finland juga cenderung menjadi progresif. Di sini, kebanyakan orang memulakan hari sekitar jam 8 pagi dan biasanya sehingga antara 4 petang dan 5 petang. Kesemua ini menambah budaya di mana ibu bapa lebih mampu menumpukan pada anak-anak selepas waktu bekerja. 

    Tak satu pun dari ini datang dengan harga yang murah, tentu saja. Cukai menyumbang 44% daripada KDNK Finland, berbanding dengan kira-kira 25% di Amerika Syarikat. Cukai pendapatan termasuk pembayaran ke bandar, negeri, cukai gereja, dan cukai penyiaran awam. Seseorang yang memperoleh $ 1.2 juta setahun akan membayar sebanyak 51.5% kepada negeri itu.