( sumber gambar: digitalcommerce360.com )

Setiap 11 November ( 11.11 ) adalah “Singles Day” dan ia merupakan hari perayaan untuk membeli belah yang popular di kalangan orang muda Cina yang masih tidak berkahwin. Tarikh 11 November (11/11), dipilih kerana nombor “1” menyerupai individu yang bersendirian. Perayaan ini juga menjadi tarikh yang popular untuk meraikan hubungan, dengan lebih 4,000 pasangan yang berkahwin di Beijing pada tarikh ini pada tahun 2011, berbanding dengan purata 700 sehari.

Perayaan ini telah menjadi hari beli-belah terbesar di dunia dan dalam talian di dunia, dengan pembeli Alibaba melakukan perbelanjaan 168.2 bilion yuan (AS $ 25.4 bilion) semasa sambutan 2017.

Asal usul

Perayaan ini bermula dari Universiti Nanjing pada tahun 1993.

Terdapat beberapa teori yang menjelaskan penciptaan festival ini. Teori yang paling banyak diterima adalah bahawa cuti itu bermula dari budaya asrama Universiti Nanjing. Satu kisah asalnya ialah pada tahun 1993, empat pelajar lelaki dari Universiti Nanjing membincangkan bagaimana mereka boleh melepaskan diri dari kebosanan menjadi solo dan bersetuju bahawa 11 November akan menjadi hari perayaan dan perayaan ini adalah sebagai penghormatan menjadi satu. Aktiviti-aktiviti ini merebak melalui universiti dan akhirnya menuju ke masyarakat yang lebih luas. Penyebarannya semakin meningkat dengan penggunaan media sosial, dan acara itu menjadi semakin popular dalam budaya dan masyarakat Cina kontemporari.

Membeli-belah

Acara ini bukanlah hari cuti umum yang diiktiraf secara rasmi di China, walaupun ia telah menjadi hari beli-belah luar talian dan terbesar di dunia. Penjualan di laman web Alibaba, Tmall dan Taobao, telah mencapai US $ 5.8 bilion pada 2013, US $ 9.3 bilion pada tahun 2014, US $ 14.3 bilion pada tahun 2015, US $ 17.8 bilion pada 2016, dan lebih US $ 25.4 bilion pada 2017.

Oleh kerana lebih banyak orang menyertai perayaan percutian ini banyak syarikat telah mengambil kesempatan untuk mensasarkan pengguna yang lebih muda; seperti restoran, karaoke, dan pusat membeli-belah dalam talian. Sebagai contoh, pusat membeli-belah dalam talian China Taobao menjual barang bernilai 19 bilion yuan (kira-kira US $ 3 bilion) pada 11 November 2012.

Pada Hari Kedua 2017, Alibaba menetapkan rekod dunia untuk kebanyakan transaksi pembayaran semasa perayaan. Aplikasi dompet mudah alih Alipay telah mencatatkan 256,000 transaksi pembayaran sesaat. Sebanyak 1.48 bilion urus niaga diproses oleh Alipay sepanjang 24 jam, dengan pesanan penghantaran melalui Cainiao (afiliasi logistik Alibaba) mencapai hampir 700 juta, memecahkan rekod sebelumnya yang ditetapkan pada 2016. Acara kini hampir empat kali ganda saiz hari perbelanjaan terbesar Amerika, Black Friday dan Cyber ​​Monday.

Tahun 2011 menandakan “Hari Singa Abad” (Shiji Guanggun Jie) yang terhebat kerana tarikh ini mempunyai enam “orang” dan bukannya empat, meningkatkan kepentingan perayaan tersebut.