( sumber gambar: odisi.my)

Netflix menawarkan pelan mudah alih baru pada RM17 sebulan, dengan Malaysia menjadi negara pertama di Asia Tenggara untuk mempunyai pelan rancangan itu.

Pengarah inovasi produk Ajay Arora berkata pelan mudah alih itu memberikan pengguna akses kepada semua katalog tempatan dan antarabangsa Netflix tanpa iklan dan pembatalan yang tidak perlu.

“Pelanggan kami di Malaysia suka menonton di telefon pintar dan tablet mereka dan dengan pelan mudah alih yang pertama, semua rancangan dan filem Netflix akan menjadi lebih mudah untuk pelanggan menonton dan memuat turun,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran rancangan di sini hari ini.

Beliau menambah bahawa Netflix akan terus meningkatkan pengalaman mudah alih dengan ciri seperti muat turun pintar, pratonton mudah alih, antara muka yang mudah untuk pengguna dan perkongsian ke media sosial.

Netflix adalah perkhidmatan hiburan internet terkemuka dengan lebih daripada 158 juta ahli berbayar di 190 negara.

Pada bulan November 2018, Netflix menguji pelan hanya RM17 (USD 4) / bulan untuk pelanggan Malaysia mereka. Kini gergasi penstriman mengumumkan bahawa ia akan meneruskan dan melancarkan pelan ini di Malaysia. Pelan ini akan membolehkan pelanggan mengakses semua kandungan Netflix dalam Definisi Standard, tanpa iklan, pada satu telefon bimbit atau tablet pada satu masa. Pelan lain Netflix Malaysia berharga RM33, RM42, dan RM51, bergantung kepada bilangan skrin dan kualiti penstriman.

Selepas laporan kewangan yang mengecewakan pada suku kedua, di mana Netflix mencatatkan hampir 50% penurunan dalam pertumbuhan pelanggan yang diunjurkan oleh syarikat itu, perkhidmatan itu melancarkan pelan USD4 / bulan mudah alih di India pada awal Julai. Walaupun laporan suku ketiga organisasi menandakan peningkatan dengan pendapatan melebihi anggaran, Netflix terus berjuang dengan pertumbuhan pelanggannya di AS, gagal memimpin dalam pasaran yang telah diancam oleh persaingan yang sedia ada dari syarikat lain seperti Hulu dan Amazon Prime. Di samping itu, terdapat persaingan hebat dari pemain baru seperti Apple TV +, Disney ++, HBO Max, dan NBCUniversal’s Peacock, semuanya dijangka akan memasuki pasaran awal tahun depan.

Seperti India, Malaysia adalah sebuah negara dengan sejumlah besar pengguna data mudah alih. Hampir 88% rakyat Malaysia memiliki telefon pintar, yang mereka gunakan untuk kegunaan harian. Menurut Suruhanjaya Pengguna Internet Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) 2018, 78% pengguna internet Malaysia menggunakan telefon mereka untuk menyiarkan dan memuat turun hiburan. Siaran akhbar Netflix mengatakan bahawa pelanggan Malaysia menonton dua kali lebih banyak kandungan pada telefon mereka. Secara semulajadi, satu pelan mudah alih dijanjikan menjadi pilihan popular bagi pasaran Malaysia.

Bagaimanapun, Malaysia masih jauh dari pasaran mudah untuk Netflix. Negara ini mempunyai beberapa pilihan streaming yang lebih murah termasuk iflix, yang mungkin pesaing terbesar Malaysia Netflix. Pemain lain dalam pasaran aliran Malaysia termasuk Dimsum dan Viu, bersama-sama dengan Astro Go dan playTV, yang merupakan versi TV Astro dan unifi untuk kedua-dua TV, kedua-dua perkhidmatan TV internet.

Netflix juga telah melabur dalam membuat kandungan tempatan untuk penonton Malaysia. Program popular seperti siri komedi jenayah, Polis Evo dan filem berbahasa Tamil Jagat menggambarkan kepelbagaian kandungan Netflix yang telah ditayangkan untuk memenuhi pelbagai kumpulan tempatan. Siri asal bahasa Cina pertama Netflix, The Ghost Bride yang akan disiarkan pada Januari 2020, telah difilemkan dan dihasilkan di Malaysia.