( sumber gambar: cnn.com )

Hadiah Nobel Keamanan 2019 telah dianugerahkan kepada Perdana Menteri negara Ethiopia Abiy Ahmed yang membuat perdamaian tahun lalu dengan musuh ketat negara Eritrea.

Beliau dianugerahkan hadiah untuk usaha beliau untuk “mencapai keamanan dan kerjasama antarabangsa”.

Perjanjian damai Abiy dengan Eritrea mengakhiri kebuntuan tentera selama 20 tahun berikutan perang sempadan 1998-2000 mereka.

Beliau dinobatkan sebagai pemenang Hadiah Keamanan Nobel ke-100 di Oslo, di mana dia akan menerima anugerah itu pada bulan Disember 2019.

Ia bernilai sembilan juta mahkota Sweden (kira-kira £ 730,000; $ 900,000).

Berikutan pengumuman tersebut, Encik Abiy berkata beliau “dihargai dan teruja”. “Terima kasih banyak. Ia adalah hadiah yang diberikan kepada Afrika, yang diberikan kepada Ethiopia dan saya dapat membayangkan bagaimana pemimpin-pemimpin Afrika yang lain akan mengambilnya secara positif untuk mengusahakan proses pembinaan damai di benua kita,” katanya melalui panggilan telefon dengan setiausaha Jawatankuasa Nobel Norway.

Sebanyak 301 calon telah dicalonkan untuk anugerah berprestij itu termasuk 223 individu dan 78 organisasi.

Terdapat spekulasi besar mengenai siapa yang akan memenangi hadiah itu, dengan aktivis iklim Greta Thunberg dikatakan sebagai calon kegemaran. Di bawah peraturan Yayasan Nobel, senarai pendek pencalonan tidak dibenarkan dicalonkan semula selama 50 tahun, dan organisasi mengatakan apa-apa spekulasi menjelang pengumuman itu adalah “ramalan tipu”.

Apa yang dilakukan Abiy Ahmed?

Selepas menjadi perdana menteri pada April 2018, Encik Abiy memperkenalkan pembaharuan besar-besaran ke atas Ethiopia.Dia membebaskan ribuan aktivis pembangkang dari penjara dan membenarkan pembangkang pulang ke rumah. Di bawahnya, beberapa wanita juga dilantik menjadi jawatan penting.

Paling penting, beliau menandatangani perjanjian damai dengan Eritrea.

Kenapa dia menang?

Encik Abiy, 43, dihormati kerana “inisiatif tegasnya untuk menyelesaikan konflik sempadan dengan jiran Eritrea”, kata Jawatankuasa Nobel Norway.

“Hadiah itu juga bertujuan untuk mengenali semua pihak berkepentingan yang bekerja untuk perdamaian dan perdamaian di Ethiopia dan di kawasan Timur dan Timur Laut Afrika,” kata mereka.

Perdana Menteri Abiy menghulurkan tangannya, Presiden Afwerki meraihnya, dan membantu memformalkan proses perdamaian antara kedua negara. Jawatankuasa Nobel Norway berharap perjanjian damai itu akan membantu membawa perubahan positif bagi seluruh penduduk Ethiopia dan Eritrea. “

Pejabat Abiy berkata bahawa anugerah itu adalah kesaksian “kepada cita-cita perpaduan, kerjasama dan kebersatuan bersama yang perdana menteri telah secara konsisten memperjuangkan”.

Siapa pemenang Hadiah Keamanan Nobel sebelumnya?

Bekas Presiden AS Barack Obama memenangi Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 2009, kerana “usaha luar biasanya untuk memperkuat diplomasi antarabangsa dan kerjasama antara rakyat”.

Pemenang Hadiah Nobel Keamanan yang lain termasuk Presiden AS Jimmy Carter (2002), aktivis pendidikan anak Malala Yousafzai (dikongsi 2014), Kesatuan Eropah (2012), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Setiausaha Agung Setiausaha Agungnya, Kofi Annan, (bersama 2001 ) dan Ibu Teresa (1979).

Penerima setiap hadiah Nobel menerima tiga perkara:

  • sebuah diploma Nobel, masing-masing karya seni yang unik
  • pingat Nobel, yang mempunyai reka bentuk yang berbeza
  • hadiah wang tunai dari 9 juta Swedish kron – yang akan dibahagikan antara pemenang apabila terdapat lebih daripada satu. Mereka perlu menyampaikan syarahan untuk menerima wang itu

Hadiah-hadiah tersebut akan disampaikan pada upacara pada 10 Disember 2019 di Stockholm dan Oslo.