Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo mengumumkan bahawa negara Malaysia akan secara beransur-ansur menutup siaran TV analognya pada tahun ini.

Siaran akan ditukar kepada digital melalui perkhidmatan siaran digital myFreeview yang kerajaan telah menyediakan ke rumah sejak 21 Julai 2019. Ia datang dalam bentuk decoder untuk menawarkan kualiti siaran yang lebih baik.

Deo hadir di bilik Analog Switch Off (ASO) di Kompleks Pertahanan Awam Daerah Langkawi. Ia akan menjadi titik bersejarah bagi penutupan penuh siaran TV analog untuk negeri ini yang bermula sejak tahun 1963.

Terma ‘Analogue Switch Off’ (ASO) merujuk kepada peralihan siaran televisyen, yang ditawarkan secara percuma kepada rakyat oleh RTM sejak 1963 dan oleh TV3 sejak 1984, menggunakan teknologi lama (analog).

Langkawi, yang terletak di Kedah, Malaysia, adalah yang pertama untuk menutup siaran TV analog kerana ia sudah mempunyai infrastruktur yang kukuh untuk penyiaran digital.

Malaysia akan menjadi negara ketiga di Asia Tenggara untuk menghentikan siaran analog selepas Brunei dan Singapura yang ditutup pada 2017 dan Januari 2019 masing-masing.

Thailand kini sedang dalam fasa peralihan kerana ia beransur-ansur beralih kepada siaran digital sejak tahun 2014. Perkara yang sama dikatakan untuk Filipina dan negara tersebut akan digital sepenuhnya pada tahun 2023.

Akhir sekali, Indonesia berada di landasan untuk menutup siaran analognya pada 1 September 2025, dan akan menggunakan penyiaran digital sepenuhnya pada masa itu.

Menurut pengerusi SKMM, sebanyak 15 rangkaian televisyen kini bersedia untuk memberi rakyat Malaysia kandungan televisyen menarik untuk ditonton setiap hari.

Antara siaran yang terdapat di myFreeview

Pada 21 Julai 2019, Pulau Langkawi merupakan kawasan pertama di Malaysia dimana siaran TV analog dimatikan dengan sepenuhnya bukan sahaja untuk menguji kemampuan siaran digital myFREEVIEW, tetapi juga untuk menguji apakah cara yang terbaik untuk mengagihkan dekoder DVB-T2 yang diperlukan untuk mengakses siaran digital tersebut.

Siaran digital melalui myFREEVIEW bukanlah sesuatu yang baru. SKMM telah membuat pengumuman pada pertengahan tahun ini dimana siaran digital tersebut sudahpun meliputi 98 peratus daripada kawasan penduduk di negara ini, dimana mereka sudahpun boleh menonton kandungan digital tersebut.

Ujian rintis yang dijalankan adalah untuk menguji kestabilan siaran digital tersebut, disamping untuk memastikan semua rakyat Malaysia bersedia untuk menerima rangkaian-rangkaian digital ini sebelum siaran analog ditutup sepenuhnya.

Bermula pada 19 Ogos 2019, ujian rintis siaran digital akan bermula di negeri-negeri di kawasan selatan dan tengah, termasuklah Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak dan Kuala Lumpur.

Dekoder TV Digital

Peringkat seterusnya, yang akan bermula pada 2 September akan melibatkan negeri-negeri di bahagian utara, seperti Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Fasa seterusnya akan melibatkan ujian rintis dan penutupan siaran analog negeri-negeri pantai timur Kelantan, Terengganu dan Pahang bermula 17 September, dan akhirnya Sabah dan Sarawak pada 30 September 2019.