Nokia dilaporkan sedang menguji sistem operasi (OS) Android pada telefon bimbit yang hanya mempunyai ciri asas (telefon yang hanya mampu digunakan untuk membuat panggilan dan SMS ).

Ini diketahui berdasarkan gambar telefon bimbit seakan nokia yang berlegar-legar di media sosial.Telefon ini nampaknya mempunyai paparan skrin utama seperti OS Android. Menurut sumber industri, telefon bimbit ini disebut sebagai telefon bimbit buatan Nokia.

Apabila dilihat dengan teliti, telefon bimbit memang sama dengan Nokia 220 yang dilancarkan beberapa tahun yang lalu.

Sama seperti Nokia 220, telefon mudah alih ini kelihatan kecil, mempunyai skrin kecil, dan dilengkapi dengan keyboard fizikal T9. Terdapat juga kamera selfie di hadapan telefon bimbit.

Ilustrasi ciri telefon mudah alih yang menjalankan sistem operasi Android (kiri) dan Nokia 220 (kanan)

Selain daripada perbezaan, jika anda melihat skrin dengan teliti, terdapat beberapa aplikasi yang biasa digunakan oleh pengguna seperti YouTube dan Chrome.

Terdapat juga butang dengan ikon mikrofon seperti dalam Nokia 4.2, yang boleh digunakan untuk menghubungi digital Google Assistant.

Di samping itu, paparan bar status dan ikon di dalamnya seperti penunjuk bateri, isyarat selular, isyarat Wi-Fi, dan jam juga kelihatan sama dengan bar status OS Android yang boleh didapati pada telefon pintar secara umum.

Selain itu, apabila aplikasi YouTube dan Chrome dibuka, ia kelihatan sama dengan aplikasi YouTube dan Chrome pada telefon Android pada umumnya.

Ilustrasi aplikasi YouTube dan Chrome pada telefon ciri asas

Dapat dilihat skrin antara muka kedua-dua aplikasi kelihatan kukuh dengan unsur-unsur aplikasi android pada telefon pintar yang lain walaupun saiz skrin kecil.

Walaupun begitu, ia masih belum diketahui sama ada ini adalah telefon bimbit Nokia atau tidak. Juga tidak jelas apa model Android OS digunakan pada telefon bimbit, kerana Nokia juga tidak memberikan komen rasmi mengenai berita ini.

Kemungkinan OS adalah Android Go OS direka khusus untuk telefon ciri asas, yang tidak membawa ciri skrin sentuh dan RAM kecil.

Menarik untuk diikuti, jika Nokia benar-benar merangkumi telefon ciri yang boleh menjalankan sistem pengendalian Android, kerana tidak ada telefon ciri asas seperti itu lagi yang menggunakan OS android di pasaran.