Bekas jurutera di syarikat Coca-Cola didakwa mencuri rahsia perdagangan yamg bernilai sekitar 120 juta dolar (RM 480 juta) untuk diberikan kepada syarikat-syarikat China.

Menurut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, tertuduh bernama You Xiaorong, seorang warga Amerika Syarikat. You dituduh mencuri teknologi pembungkusan bebas BPA (bisphenol-A) yang dimiliki secara bersama oleh beberapa syarikat, termasuk bekas syarikat tempat You bekerja.

Walau bagaimanapun, jurucakap Coca-Cola  yang berpangkalan di Atlanta, enggan mengulas mengenai kes itu. Walau bagaimanapun, beliau mengesahkan bahawa You telah bekerja untuk syarikat itu.

“Oleh kerana ini adalah isu undang-undang yang belum selesai, tidak sesuai untuk kami memberi komen lanjut,” kata jurucakap syarikat itu.

Sementara itu, menurut dakwaan itu, yang dilaporkan oleh AFP pada hari Jumaat 15 Februari 2019, You dikatakan telah bersekongkol dengan warganegara China, Liu Xiangchen, dan sanak saudaranya untuk mencuri formula pembungkusan makanan yang bebas daripada bahan kimia BPA.

Bahan kimia BPA yang digunakan secara meluas dalam pembungkusan makanan, diketahui oleh saintis adalah berbahaya kepada kesihatan manusia. Itu menjadikan alternatif BPA sangat jarang dan bernilai dalam industri pembungkusan makanan.

Liu diketahui mahukan teknologi itu untuk syarikatnya, yang merancang untuk membangunkan perniagaan pembungkusan makanan tanpa BPA.

Sebagai balasan, Liu menawarkan You pekerjaan dan berjanji untuk membantunya memenangi anugerah berprestij di China dalam bidang penyelidikan dan inovasi yang dikenali sebagai “Thousand Talent Programme”.

Anugerah ini diberikan kepada orang China yang kembali dari belajar atau bekerja di luar negara dengan membawa teknologi yang berguna untuk kemajuan negara China.

Pegawai-pegawai perisikan Amerika Syarikat menilai anugerah ini sebagai sesuatu yang menggalakkan orang-orang China ke luar negara untuk mencuri teknologi dan membawanya kembali ke China.

“You dituduh mencuri rahsia perdagangan yang bernilai lebih dari 100 juta dolar AS dan bertujuan untuk menubuhkan syarikat-perusahaan China yang akan bersaing dengan syarikat-syarikat Amerika,” kata J Douglas Overbey, pendakwa AS untuk daerah Tennessee timur.

Pentadbiran Trump pada bulan Mei tahun lepas telah  mengumumkan rancangan untuk mengurangkan visa pelajar dari China yang belajar di Amerika Syarikat. Semasa makan malam pada 8 Ogos 2018 dengan CEO dan kakitangan kanan, Trump mendakwa hampir setiap pelajar yang datang ke AS dari China “adalah seorang pengintip,” menurut Politico. Rumah Putih juga baru-baru ini telah membuat laporan bertajuk “Bagaimana Pencerobohan Ekonomi China Mengganggu Teknologi dan Harta Intelek Amerika Syarikat dan Dunia.”

Program “Thousand Talent” ini telah menarik minat 7,018 peserta bermula dari penubuhannya pada tahun 2008 sehingga  Ogos 2018 lalu, menurut media negara China .

Selain dari kes Coca-Cola, General Electric juga mengalami masalah yang sama. Program “Thousand Talent” ini telah menyebabkan penangkapan seorang jurutera GE yang bernama Xiaoqing Zheng pada bulan Ogos 2018 di New York yang berusia 56 tahun. Zheng, yang telah bekerja di teknologi turbin stim pada 2008, dikatakan telah mencuri rahsia teknologi dari syarikat itu. Peguamnya telah menyangkal tuduhan itu, menurut Wall Street Journal.

Zheng direkrut untuk program Thousand Talents pada tahun 2012. Dia sering mengembara antara AS dan China, dan menubuhkan dua syarikat di China yang juga pakar dalam teknologi turbin. Terdapat banyak lagi kes daripada para peserta program ini yang ditangkap untuk dirujuk kepada jabatan penghakiman AS pada tahun 2018/2019 untuk didakwa selanjutnya.