Kebanyakan rakyat Greenland tertanya-tanya apakah kalendar yang kini sudah di bulan Ogos 2019 telah kembali pada 1 April atau “April fool”. Berita bahawa Presiden AS Donald Trump telah melancarkan idea untuk membeli Greenland dari Denmark dalam beberapa perbualan di White House disambut oleh campuran ketidakpercayaan dan kemarahan.

Kerajaan Greenland sejak itu berkata pulau itu “tidak dijual”.

Tidak ada komentar rasmi pada hari Jumaat 16 Ogos 2019 dari kerajaan pusat Denmark, sama seperti tidak ada indikasi dari AS tentang betapa seriusnya pemikiran Trump, yang pertama kali dilaporkan oleh Wall Street Journal.

Soren Espersen, jurucakap urusan luar negeri Parti Rakyat Denmark sayap kanan, memberitahu: “Jika benar bahawa dia memang pada pemikiran ini, maka itu adalah bukti yang jelas bahawa dia sudah gila. Saya harus mengatakannya seperti berikut: idea bahawa Denmark harus menjual 50,000 warganegara kepada AS adalah benar-benar gila. “

Greenland, pulau terbesar di dunia yang hanya mempunyai 58,000 penduduk, adalah wilayah Denmark yang bergantung kepada Copenhagen untuk hal ehwal luar negara dan keselamatan negara dan secara geografinya adalah sebahagian daripada Amerika Utara.

Tetapi tinjauan menunjukkan ada sokongan kuat di Greenland untuk kemerdekaan dari Denmark, dengan penghalang utama tentang bagaimana pulau Artik itu akan mencari sumber kewangan kerana selama ini sumber kewangan yang besar diterima setiap tahun dari Copenhagen.

Lawatan ke Denmark

Donald Trump akan membuat lawatan ke Copenhagen pada 2-3 September 2019, apabila dia akan bertemu Perdana Menteri Denmark dan Greenland. AS sudah memiliki pangkalan udara di Thule, di dalam Bulatan Artik di utara Greenland yang menikmati otonomi yang cukup besar.

“Kami telah bekerjasama rapat dengan Amerika Syarikat mengenai dasar keselamatan di Artik, tetapi untuk menyuarakan idea untuk membeli Greenland sepenuhnya itu di luar jangkauan” kata Marcus Knuth, jurucakap Greenland Liberal yang berpengalaman.

Denmark mempunyai sejarah menjual pulau-pulau ke Amerika Syarikat. Pada tahun 1916, AS membeli Hindia Barat Denmark untuk $ 25 juta di tengah-tengah kebimbangan dalam perang dunia pertama yang Jerman mungkin dapat mengawal apa yang menjadi Kepulauan Virgin Amerika Syarikat.

AS juga memiliki sejarah untuk membeli Greenland, pada waktu itu adalah tahun 1946 ketika presiden Harry Truman menawarkan $ 100 juta.

Faktor Rusia

Sebarang langkah Amerika Syarikat untuk mendapatkan kawalan yang lebih besar terhadap Greenland akan mencetuskan kebimbangan di Moscow, di tengah peningkatan ketenteraan di Artik dan percubaan oleh Rusia untuk memberi lebih banyak kawalan ke utara Artik.

Sejak tahun 2013, Rusia telah membelanjakan berbilion-bilion dolar untuk membina bangunan atau menaik taraf tujuh pangkalan tentera di sepanjang garis pantai utara Artiknya, menubuhkan stesen radar, sistem pertahanan peluru berpandu, landasan udara dan pelabuhan, sebagai sebahagian daripada tawaran untuk menjadi kuasa tentera terkemuka di rantau ini .

Memandangkan Greenland sudah menjadi tuan rumah untuk pangkalan Thule, Rusia mungkin akan memberi tindak balas negatif terhadap sebarang percubaan oleh Washington untuk membina pertahanan dan keselamatannya di pulau itu.

Kedua-dua Rusia dan Denmark, melalui Greenland, telah mendakwa mempunyai hak kepada Lomonosov Ridge, sekeping kawasan bawah laut sepanjang 1,800km yang melintasi Kutub Utara, dari utara Siberia hingga ke laut dekat pantai Kanada dan Greenland.

Amerika Syarikat memberi amaran kepada Denmark tahun lalu atas kepentingan China dalam membina tiga lapangan terbang di Greenland, akhirnya mendorong Copenhagen untuk memberikan pembiayaan untuk menjaga China. Kerajaan China menerbitkan kertas putih pertamanya mengenai dasar Artik pada Januari lalu, di mana ia secara terbuka mengubah kepentingannya di Greenland dari penyelidikan saintifik kepada perdagangan.