Dr Zakir Naik

India gagal dalam percubaan ketiga untuk mendapatkan Interpol untuk mengeluarkan Notis Merah bagi pendakwah Islam kontroversial Zakir Naik.

Dalam satu kenyataan yang dikemukakan kepada The Sun, Interpol belum lagi mengeluarkan Notis Merah terhadap Dr Zakir, memetik kekurangan bukti dan sabit kesalahan.

“Ini adalah cubaan ketiga oleh kerajaan India untuk meyakinkan Interpol mengenai tuduhan jenayah terhadap Zakir. Dalam contoh pertama, kerajaan India gagal mengemukakan tuduhan dan bukti. “

Urusetia Suruhanjaya untuk Kawalan Fail Interpol berkata Zakir tidak tertakluk kepada Notis Merah Interpol. Keputusan itu dibuat semasa sesi ke-109 Suruhanjaya Interpol, yang berlangsung dari 1 hingga 5 Julai 2019.

“Selepas pemeriksaan menyeluruh terhadap unsur-unsur sebelum ini, pihak suruhanjaya mendapati data yang diberikan oleh kerajaan India boleh dicabar dan menimbulkan persoalan mengenai pematuhan terhadap peraturan yang berlaku,” katanya dalam surat yang dikeluarkan pada 22 Julai 2019 yang diterima oleh Sun melalui pejabat Dr Zakir di India.

“Sebagai hasilnya, ia menganggap bahawa pengekalan data ini dalam Sistem Maklumat Interpol tidak mematuhi peraturan Interpol dan memutuskan bahawa data ini harus dihapuskan.”

Surat itu berkata, keputusan untuk memadam data itu diteruskan kepada urusetia umum suruhanjaya pada 15 Julai 2019.

“Sila maklumkan bahawa Sekretariat Ketua Interpol telah memaklumkan semua biro pusat nasional (NCB) bahawa ia telah memadamkan data (caj) yang berkaitan dengan pelanggan anda.

“Semua kerjasama polis antarabangsa melalui saluran Interpol dalam kes ini tidak akan mematuhi peraturan Interpol.”

“Keputusan suruhanjaya berkenaan dengan klien anda dan surat rasmi dari Sekretariat Jeneral Interpol, menyatakan bahawa dia (Zakir) tidak tertakluk kepada Pemberitahuan Notis Merah atau Penyebaran Interpol sebagai suspek yang dikehendaki” tambah surat itu.

Keputusan Interpol dilihat sebagai kekalahan kepada kerajaan India, yang telah berusaha untuk mendapatkan organisasi polis antarabangsa untuk mengeluarkan Notis Merah kepada pendakwah Islam tersebut.

Dalam tempoh dua belas bulan terakhir, India dipercayai mengadakan beberapa pertemuan dengan pasukan Interpol di New Delhi mengenai isu itu.