( sumber gambar: worldofbuzz)

Pada 20 November 2019, sebuah kapal kargo Taiwan yang membawa 879 tan produk Taobao 11.11 dari China dilaporkan tenggelam selepas berlanggar dengan kapal lain.

Produk yang dibawa oleh kapal tersebut telah rosak, tetapi gergasi e-dagang China telah memberi jaminan kepada pelanggan yang terjejas akibat insiden tersebut bahawa mereka akan menerima pampasan.

879 tan produk Taobao tenggelam bersama kapal kargo

Menurut China Press, perlanggaran berlaku di perairan terbuka di Fuzhou City pada Rabu malam (20 November) malam.

Kapal kargo dilaporkan tenggelam selepas berlanggar dengan sebuah kapal yang membawa kerikil, bersama dengan 879 tan produk Taobao yang dibawa.

Insiden ini menandakan pertama kali Taobao gagal untuk menyampaikan barangan akibat kemalangan.

2 nyawa yang hilang dalam kejadian itu

Walau bagaimanapun, insiden ini menyaksikan kerugian yang lebih besar. Kami mengetahui bahawa bencana telah merampas kehidupan 2 dari 9 anak kapal.

China Press melaporkan bahawa mayat mereka ditemui oleh kakitangan mencari dan menyelamat. Kedua-dua mereka dikenali sebagai Zhang Zhimao, dan kakitangan dapur Liu Xiaohua.

Kapal yang terlibat dilaporkan cuba melarikan diri. Walau bagaimanapun, percubaan mereka sia-sia kerana kegagalan sistem akibat kesan dari perlanggaran.

Kapal tersebut kini sedang dipantau oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

Taobao akan menawarkan pampasan kepada pelanggan yang terjejas

Produk di atas kapal tenggelam mungkin rosak dan oleh itu tidak boleh dihantar kepada pelanggan.

Memandangkan apa yang telah terjadi, gergasi e-dagang telah melancarkan siasatan melihat kemalangan itu dan juga menawarkan pampasan kepada pembeli terjejas.

Pada masa artikel ini, pelanggan yang terjejas hanya boleh menerima pampasan melalui Alipay.

Oleh itu, pelanggan antarabangsa yang membeli barangan semasa jualan 11.11 telah menyuarakan kebimbangan bahawa wang mereka mungkin tidak dapat dikembalikan sekiranya tidak mempunyai akaun bank berasaskan China.

Jurucakap dari jabatan perkhidmatan pelanggan Taobao, bagaimanapun, memberi jaminan kepada pelanggan bahawa pegawai yang bertugas akan membantu mereka sekiranya mereka menghadapi sebarang kesulitan.

Semak akaun Taobao anda untuk status pesanan

Jika anda telah membeli sesuatu dari jualan Taobao 11.11 tetapi masih belum menerima barang-barang anda, sebaiknya semak status pesanan anda di Taobao untuk mengetahui keadaan terkini secara terperinci.