David Johnson kini telah memilih untuk bersara dari kerjanya sebagai pemandu trak apabila memenangi kemenangan loteri bernilai 114 juta dolar AS, atau sekitar RM 470 juta.

CNN mengumumkan pada hari Sabtu 26 Januari 2019 lelaki berusia 56 tahun itu telah memenangi loteri Powerball dengan hadiah kedua terbesar di New York, sejarah loteri Amerika Syarikat.

Johnson telah mengalami masalah kesihatan selama beberapa hari, tetapi dia terpaksa kembali bekerja untuk dibayar pada 26 Disember 2018.

Lelaki Jamaica iti kemudian pergi ke stesen minyak, di mana dia mengisi bahan bakarnya setiap hari.

Kemudian dengan 5 dolar AS atau sekitar RM20 di saku, ia memutuskan untuk membeli tiket loteri Powerball.

Laporan Daily Mail menyatakan, Johnson sakit parah apabila nombor loteri disiarkan di stesen televisyen. Dia bahkan tidak pergi bekerja pada keesokan harinya.

Masih dalam minggu yang sama, rakan sekerja memberitahunya bahawa pemenang loteri adalah tiket yang dibeli dari Arnold Service Station, stesen minyak di mana Johnson membeli tiketnya.

Ini petikan dari twitter mengenai kemenangan loteri oleh Dravid Johnson:

@TheLogicalNews
A truck driver Dravid Johnson claimed the Powerball Jackpot in New York #Lottery history, which was worth $298.3 million,he bought lottery on December 26 with the numbers 5-25-38-52-67 & Powerball 24. He decided to take the cash option, so his net total will be over $114 million

Selepas beberapa hari selepas perkara itu berlaku, dia kembali ke stesen minyak dan memeriksa tiket itu. Nombor kemenangan ditulis 5.25, 38, 52, dan 67. Rupa-rupanya, dia adalah satu-satunya pemenang loteri “jackpot”.

“Saya melompat ke atas kedai,” katanya.

Pada hari yang sama, beliau mendakwa berhenti kerja.

“Saya kembali ke kereta, menghidupkan muzik, dan pulang,” kata Johnson.

Beliau lebih memilih pilihan untuk mengambil wang tunai sekali gus bernilai 180.2 juta dolar AS. Selepas cukai, wang yang diperolehnya berjumlah 114 juta dolar AS atau sekitar RM 476 juta. Potensi hadiah yang diperolehnya dapat mencapai 298.3 juta dolar AS tetapi tidak dapat diambil sekaligus.

Johnson merancang untuk melantik seorang peguam untuk membantunya melabur wang. Walau bagaimanapun, dia juga mahu membeli Porsche merah yang selalu dia impikan.

“Jadi semua orang boleh melihat saya semasa memandu di jalan raya,” katanya.

Kini misteri masih di sekitarnya yang akan memenangi hadiah utama bernilai 425 juta dolar AS atau hampir RM 1 billion.

Sementara itu pasangan dari Louisiana telah menemui tiket Loteri bernilai 1.8 juta dolar AS ketika mengemas rumah.

Harold dan Tina Ehrenberg tengah membersihkan rumah untuk menyambut keluarga pada hari Sabtu 17 November 2018 apabila mereka mendapati tiket itu.

“Pada mulanya, saya fikir kita membuat kesilapan dalam membaca nombor loteri dan tarikh tamat tempoh,” kata Harold pada ABC News.

Mereka kemudian memeriksa nombor tiket yang terdapat di dalam almari untuk memastikan di laman web rasmi untuk memastikan mereka tidak tersilap.

Mereka sangat teruja tetapi sebaliknya sangat bimbang selepas belajar bahawa loteri telah dibeli sejak 6 Jun 2018 lepas.

Dengan had masa 180 hari untuk menuntut hadiah, mereka hanya mempunyai masa sehingga dua minggu untuk pergi sebelum wangnya dibatalkan.

Harold berkata mereka mahu pergi ke pejabat Loteri Louisiana sebelum menyedari bahawa ia adalah hari Sabtu, dan pejabat loteri itu tutup

Dalam pernyataan rasminya, Louisiana Lottery menyatakan bahawa Tina telah mencuba memanggil nombor mereka berkali-kali untuk mengesahkan.

“Pada masa itu, saya menghitung dan bersedia untuk yang paling teruk,” kata Harold. Tetapi mereka berasa lega apabila mereka datang ke pejabatnya.

Pasangan itu sedar mereka sangat bernasib baik selepas kakitangan loteri mengucapkan tahniah, dan memperoleh 1,274,313 dolar AS setelah potongan cukai. Pasangan itu berkata mereka akan mendepositkan wang sebagai persediaan untuk bersara.