Pengasas aplikasi Telegram, Pavel Durov
( sumber gambar forbes.com )

WhatsApp tidak hanya gagal untuk melindungi mesej penggunanya, ia secara konsisten digunakan sebagai kuda Trojan untuk mengintip kandungan pengguna WhatsApp mereka, termasuk foto yang disimpan pada telefon mereka. Pengasas aplikasi saingan Telegram, Pavel Durov mengatakan pengguna harus membuang aplikasi Whatsapp dari telefon pintar mereka.

“Kecuali anda rasa tidak mengapa jika semua foto dan mesej anda menjadi umum satu hari, anda mesti membuang WhatsApp dari telefon anda,” kata Durov pada saluran Telegramnya kepada 335,000 pengikut pada hari Rabu. Dilaporkan pangkalan pengguna Telegram adalah sekitar 200 juta pengguna bulanan aktif berbanding 1.6 bilion untuk WhatsApp.

Tetapi Telegram, mungkin disebabkan saiznya, tidak tertakluk kepada pencerobohan dan pelanggaran keselamatan yang terjadi di WhatsApp.

Pengguna WhatsApp digesa minggu ini untuk mengemaskini versi terkini aplikasi selepas kelemahan keselamatan kedua ditemui. Penemuan itu berkaitan dengan video berniat jahat yang terdapat di India yang membolehkan penggodam mengakses mesej pengguna jika mereka berkongsi fail video dengan pengguna yang lain di aplikasinya. Facebook mengatakan ia telah menyelesaikan masalah pepijat itu minggu ini, tetapi memberi amaran ia masih menjadi masalah bagi pengguna yang masih menggunakan versi lama aplikasi itu.

“Facebook telah lama menjadi sebahagian daripada program pengawasan, lama sebelum ia memperoleh WhatsApp,” tulisnya, menghubungkan kepada dua artikel: iaitu artikel pada 2013 pada perisian PRISM yang dibuat oleh Edward Snowden yang diterbitkan di The Verge dan satu lagi dari tahun yang sama yang diterbitkan oleh USA Today.

Laporan USA Today menekankan bahawa agensi intel kerajaan USA menuai data dari pelayan syarikat termasuk Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, YouTube dan Apple. Itu semua berdasarkan cerita PRISM.

Durov juga menegaskan bahawa pengasas WhatsApp Brian Acton mengakui pada tahun 2018, bahawa dia menjual privasi penggunanya ketika menjual ke Facebook.

Berikutan penemuan minggu ini video MP4 yang berniat jahat, Facebook mengatakan tidak ada bukti bahawa penggodam telah mengeksploitasi apa-apa kerana semua video disimpan di pelayan awan Google atau Apple.

Data yang dicari hampir selalu selaras dengan siasatan jenayah, terutamanya pembunuhan dan serangan pengganas. Aktivis hak privasi, di mana Durov adalah salah seorang daripada mereka, percaya data itu boleh digunakan untuk tujuan lain terhadap tokoh masyarakat, atau dalam hal-hal perundangan pribadi, tanpa pengetahuan orang yang datanya dicuri.

Pada masa itu, Durov mencadangkan agar FBI boleh memaksa WhatsApp atau Facebook memberi laluan untuk memasuki pintu masuk rahsia melalui penyulitan WhatsApp-untuk mengakses pengaturcaraan mereka.

“Untuk WhatsApp menjadi perkhidmatan yang berorientasikan privasi, ia harus berisiko kehilangan pasaran dan bertempur dengan pihak berkuasa di negara asalnya,” tulisnya.

Pada bulan Mac 2019, Telegram berkata ia memperoleh 3 juta pengguna dalam masa 24 jam kerana Facebook, Instagram dan WhatsApp mengalami pelanggaran keselamatan.