( contoh tembok yang akan dibina antara AS-Mexico jika diluluskan kelak )

Pertikaian di sebalik pembiayaan tembok sempadan AS-Mexico telah menyebabkan beratus-ratus ribu pekerja persekutuan bekerja tanpa gaji atau terpaksa mengambil cuti sementara.

Penutupan beberapa agensi persekutuan AS mungkin akan berterusan sehingga minggu depan di tengah kebuntuan dalam perbincangan mengenai anggaran untuk pembinaan tembok sempadan Mexico yang dicadangkan oleh Presiden Trump.

Para anggota Dewan Perwakilan ditangguhkan mengambil keputusan kerana tidak ada kesepakatan hingga minit-minit terakhir, sehingga diskusi itu akan dibincangkan semula pada minggu depan.

Ramai ahli DPR tidak kembali ke Washington untuk membincangkan isu tersebut.

Masalah di sebalik kebaikan dan keburukan membiayai pembinaan tembok sempadan Mexico adalah masalah yang timbul setiap tahun, sehingga memberi kesan kepada anggaran untuk sekitar 25% kepada institusi persekutuan AS.

Kedua-dua pihak tetap tegas dengan sikap mereka yang seolah-olah menerima bahawa pertikaian akan berterusan sehingga 2019.

Pertikaian di sebalik pembiayaan dinding sempadan AS-Mexico telah menyebabkan beratus-ratus ribu pekerja persekutuan bekerja tanpa gaji atau harus mengambil cuti sementara.

Trump berkata beliau tidak akan berkompromi atas tuntutannya untuk membiayai pembinaan tembok sempadan AS – Mexico yang dia panggil cara yang pasti untuk mengatasi pendatang tanpa izin.

Dia masih enggan menandatangani pakej perbelanjaan yang lebih luas, memaksa kebanyakan agensi persekutuan AS ditutup.

Walau bagaimanapun, kubu pembangkang Parti Demokratik – yang mengambil alih majoriti Dewan Rakyat pada Januari – dan beberapa Republikan, menegaskan mereka tidak akan meluluskan peruntukan belanjawan negeri sebanyak AS $ 5 bilion untuk pembinaan tembok.

Pembangkang menuduh Trump membesar-besarkan isu imigresen untuk tujuan politik, dan mereka berpendapat bahawa ada bentuk keselamatan lain yang lebih baik daripada dinding bangunan.

Keadaan ini, bagaimanapun, menambah kebimbangan terhadap prospek ekonomi Amerika Syarikat pada tahun 2019, yang pasaran sahamnya telah turun naik dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Kenapa Trump mempunyai kesulitan menarik belanjawannya?

Parti Republik yang mengawalnya, mengawal kedua-dua bilik di Kongres yang akan datang dan belanjawan hasil dan perbelanjaannya telah diratifikasi oleh Dewan Perwakilan pada hari Khamis dengan 217 undi sokongan dan yang menolak 185.

Walau bagaimanapun, untuk usaha yang dicapai, Trump perlu mendapatkan 60 undi di Senat yang mempunyai 100 kerusi. Pada masa ini Parti Republik mempunyai 51 kerusi, jadi Trump memerlukan sokongan Parti Demokrat di Senat.

Apakah akibatnya untuk agensi persekutuan AS?

Dalam ketiadaan perjanjian, anggaran untuk sekitar 25% institusi persekutuan AS tidak lagi sah oleh tengah malam Jumaat.

Ini bermakna sembilan kementerian dari 15 institusi persekutuan, termasuk keselamatan dalaman, pengangkutan, pertanian, urusan luar negeri dan keadilan telah ditutup. Di samping itu, taman negara dan hutan bandar juga akan ditutup.

Penutupan beberapa kerajaan AS – yang ketiga pada tahun 2018 – juga bermakna beratus ribu penjawat awam akan bekerja tanpa gaji atau perlu cuti sementara.

Janji Donald Trump ketika menjadi calon presiden kepada para penyokongnya

Ketika Donald Trump menjadi calon presiden Amerika Syarikat, dia telah menegaskan bahawa Mexico akan 100% membiayai pembinaan tembok sempadan.

Kenyataan itu dinyatakan oleh Trump di hadapan ramai penyokong di Kota Phoenix, Negeri Arizona, selepas bertemu dengan Presiden Mexico Pena Nieto.

Walau bagaimanapun, kemudian, Nieto menegaskan dia secara terang-terangan memberitahu Trump bahawa Mexico tidak akan membiayai projek itu.

“Sesiapa yang memasuki Amerika Syarikat secara haram boleh diusir. Itulah manfaat memiliki undang-undang, “kata Trump.

Untuk menyokong hak ini, Trump akan membuat satu kaedah pilihan raya yang melibatkan ujian ideologi untuk pendatang yang memohon untuk menetap di Amerika Syarikat.

“Pemohon akan ditanya mengenai pandangan mereka tentang pembunuhan dalam mempertahankan kehormatan, mengenai menghormati wanita, gay dan minoriti, dan sikap mereka terhadap Islam radikal,” kata Trump.