urutan

 

Urutan ibu bersalin selalunya dilakukan selepas melahirkan anak secara normal.Tetapi bagaimana pula jika si ibu melahirkan anak melalui pembedahan? ia tetap selamat untuk mendapatkan urut selepas “c-section” selagi anda mengambil langkah berjaga-jaga tertentu.

    Seperti semua jenis urutan, urutan untuk kehamilan mempunyai banyak faedah tanpa mengira bagaimana anda melahirkan bayi anda. Ia melegakan nyeri, melegakan otot yang tegang dan menenangkan kedua-dua fizikal dan emosi. Tetapi adalah penting untuk memilih tukang urut yang berpengalaman dalam memberikan urutan kehamilan.

    Sekiranya anda baru menjalani pembedahan caesarean, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Anda dan badan anda baru sahaja menjalani pembedahan yang serius. Anda mungkin mengalami kesakitan terutama di kawasan sekitar kawasan pembedahan anda.

    Kebanyakan doktor akan meminta anda menunggu beberapa minggu sebelum mendapat urutan. Ini kerana sebarang komplikasi yang mungkin timbul seperti jangkitan dan demam biasanya berlaku dalam dua minggu pertama selepas kelahiran. Ia juga lebih baik untuk membenarkan bahagian yang dibedah untuk disembuhkan sepenuhnya sebelum memulakan urutan.

    Selepas kira-kira 5-6 minggu, tisu parut akan terbentuk pada bekas luka anda. Pada masa ini, anda juga akan berasa lebih selesa berbaring dan lebih selamat untuk menjalani urutan di tisu parut. Ini melibatkan urutan perlahan-lahan di sekitar bekas luka anda. Pakar mengatakan ini dapat membantu mengurangkan parut dan menyembuhkan lapisan dalaman luka itu. Ia juga boleh menghalang tisu anda daripada melekat bersama.Pastinya anda akan memerlukan tukang urut yang biasa dengan jenis urut parut ini.

    Tetapi jangan memaksa diri anda untuk mendapatkan urutan. Hanya lakukan jika anda merasakan sudah bersedia untuk diurut. Pastikan tukang urut menggunakan urutan lembut terutamanya di kawasan sekitar bekas luka anda. Untuk lebih kepastian, lebih baik untuk mendapatkan nasihat doktor anda sebelum mendapat urutan ibu bersalin dan mencari perkhidmatan tukang urut yang berpengalaman.