قالَ رَسُولُ اللهِ (صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ وَسَلّمَ): مِنْ سُنَّتِي أَلتَّزْوِيجُ فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي.

    Nabi Muhammad SAW bersabda, “Perkahwinan adalah sunnahku.Barangsiapa tidak mengikuti sunnahku dia bukanlah dari ummatku”

(HR. Ibnu Majah, dari Aisyah r.a.)

    Selalu kita mendengar hadis ini didalam kuliah.Rasulullah SAW secara jelasnya mengajar ummatnya jika ingin berada didalam jalan yg benar dan diredhai oleh Allah SWT dan rasulnya hendaklah berkahwin. Perkahwinan ini bukan saja untuk yang masih bujang tetapi juga kepada orang Islam yang bercerai  atau kehilangan pasangannya jika ingin berada didalam sunnah Rasulullah SAW.

    Selain itu, Islam menganjurkan ummatnya untuk menyegerakan perkahwinan apabila telah menemui pasangannya yang sesuai untuk berumahtangga.Perkahwinan dapat menjauhi gejala sosial yang semakin bernanah dalam masyarakat. ini jelas dalam hadis nabi dibawah:

    Nabi Muhammad SAW bersabda, jangan lengahkan tiga perkara;

1) Menunaikan solat apabila tiba masuk waktunya.

2) Menyegerakan solat jenazah apabila jenazah sudah ada.

3) Perkahwinan kepada wanita apabila pasangannya telah ada.

(sunan Tirmidzi)

    Ketika melaksanakan perkahwinan, hendaklah kita sebagai ummat nabi Muhammad SAW mengikuti apa yang diajarkan oleh baginda dimana baginda menekankan tentang perkahwinan yang diredhai.Uqbah ibn Amir berkata: Rasulullah SAW bersabda,”Perkahwinan yang terbaik adalah yang perkahwinan yang paling mudah.”

(Ṣaḥiḥ Ibn Ḥibbān 4163,hadis ini sahih berdasarkan Al-Albani)