Kebiasaannya selepas kita solat lima waktu kita akan membaca zikir dan salah satunya ialah membaca kalimat tasbih 33 kali, Subhanallah (سبحان الله), tahmid 33 kali, Alhamdulillah (الحمد لله), dan takbir 33 kali, Allahu-akbar (الله أكبر).

Pernah terfikir kenapa mesti dibaca 33 kali? Membaca kalimat Tayyibah di atas lebih dari 33 kali ataupun kurang tidaklah mengapa, seperti hadis yang terdapat dalam Sahih al-Bukhari yang lain yang menyatakan zikir di atas dibaca 10 kali. Tentunya lebih banyak lebih baik kerana waktu mengingati Allah SWT semakin lama. Perlu diketahui bahwa pada suatu ketika orang-orang miskin dari kalangan Muhajirin mengadu kepada baginda Nabi Muhammad SAW:

“Wahai Rasulullah SAW, orang kaya dan lapang, telah mengalahkan kebaikan dan pahala kami dengan darjat yang tinggi dan kemewahan yang banyak. Mereka melakukan solat sebagaimana kami solat, mereka puasa sebagaimana kami juga berpuasa, mereka memiliki kekayaan sehingga mereka boleh menunaikan haji,umrah, boleh berjihad dan mampu sedekah”.

Di awal-awal hijrah kaum muhajirin ini dalam keadaan sulit dan mungkin ketika melihat orang kaya yang menyebabkan diantara mereka terasa sedih dan berasa kekurangan jika dibandingkan dengan orang yang kaya. Melihat pada keadaan seperti ini pun menyebabkan Nabi SAW harus memberikan ketenangan dan kedamaian kepada mereka agar mereka tidak berasa sedih. Sehingga pada akhirya Nabi memberikan ketenteraman, ketenangan dan keyakinan kepada para sahabatnya berdasarkan sabdanya:

“Mahukah aku ajarkan kepada kalian sesuatu di mana kamu dapat mendahului, mengalahkan (pahala dan kebaikan) orang-orang sebelum kalian dan sesudah kalian, dan tidak akan ada seorang pun yang dapat mengalahkan kebaikan kalian kecuali orang tersebut melakukan sebagaimana yang kalian lakukan?” Mereka menjawab: “Tentu mahu ya Rasulullah”. Rasulullah SAW bersabda kembali, “Bacalah tasbih (subhanallaah), tahmid (alhamdulillah) dan takbir (Allahu akbar) setiap selesai solat (wajib) sebanyak tiga puluh tiga kali”.

Di dalam Riwayat yang lain dari Imam Muslim ada penjelasan:

غُفِرَتْ خَطَايَاهُ وَإِنْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ

“Maka kesalahannya akan diampuni meskipun sebanyak buih di lautan.”

Dengan demikian, mari kita biasakan membaca tasbih, tahmid, dan takbir setelah solat sebanyak tiga puluh tiga kali. Semoga melalui bacaan tersebut, Allah mengampuni dosa kita.

Wallahu a’lam