Anda boleh menghela nafas lega untuk mengetahui bahawa peluang kesilapam sistem apabila anda menggunakan mesin juruwang automatik (ATM)adalah sangat kecil. Tetapi walaupun gangguan jarang berlaku dan apabila ia berlaku, ia akan menjadi sesuatu masalah yang boleh dikatakan besar sebab ia berkaitan dengan wang. Sebenarnya, beberapa isu ATM baru-baru ini mungkin menyebabkan anda menggelengkan kepala anda, dan mungkin meninggalkan pengurus bank yang gementar dalam ketakutan.

Bila ia berkaitan dengan sistem dan teknologi, selalunya ia akan memudahkan proses kerja yang dilakukan tetapi kadang-kadang bila ia bermasalah akan meninggalkan kesan yang buruk. Krismas datang lebih awal untuk beberapa pelanggan bank di Texas, Amerika Syarikat apabila mesin juruwang automatik (ATM) tersilap mengedarkan bil $ 100 dan bukannya $ 10 bil.

   Bank of America berkata semalam, 26 Nov bahawa mereka mengetahui kesilapan mesin tunai di Houston, seperti yang dilaporkan oleh KPRC-TV pada hari yang sama.

    Bank menyatakan bahawa mereka telah menangani keadaan itu dan pelanggan boleh menyimpan bil-bil tambahan yang mereka terima.

“Ini adalah insiden di sebuah ATM tunggal di Houston yang menyebabkan apabila vendor salah memuatkan bil $ 100 sebagai ganti bil $ 10,” kata bank dalam satu kenyataan, seperti laporan.

“Kami telah menyelesaikan perkara itu. Pelanggan dapat menyimpan wang tambahan yang dikeluarkan tanpa memulangkan balik. ”

    Pihak berkuasa berkata bahawa jika pihak bank meminta wang itu kembali dan pelanggan enggan memulangkan bil, mereka yang mengambil kesempatan daripada insiden itu akan dikenakan atas akta kecurian.

“Tidak ada benda yang percuma,” Sarjan Joshua Nowick dari Pejabat Sheriff Harris County, unit jenayah kewangan berkata dalam laporan itu.

“Jika anda menerima wang yang anda tahu ia bukan milik anda, dan anda enggan memberikannya semula apabila diminta, anda boleh, menurut budi bicara peguam daerah, akan dikenakan tuduhan atas mencuri.”

Rupa-rupanya, kesilapan itu ditemui pada hari Ahad, 25 November, selepas seorang lelaki mengeluarkan wang tunai dari ATM. Lelaki itu terkejut apabila bukannya $ 20 yang diterima tetapi mesin tunai mengeluarkan bil $ 100.

    Lelaki gembira itu menyiarkan kejadian itu di media sosial dan ia telah menjadi viral, mendorong orang ramai untuk berkumpul di ATM tersebut untuk mendapatkan wang tunai tambahan.

    Orang ramai dapat mengambil kesempatan daripada kejadian itu selama dua jam sebelum pasukan keselamatan Jabatan Jabatan memaklumkan Pejabat Sheriff Harris County. Pihak berkuasa telah memaklumkan bahawa masalah yang dihadapi oleh ATM berkenaan telah diselesaikan.

    Apa yang terjadi di Texas bukan merupakan perkara pertama yang berlaku. Pada tahun 2009, Ronald Page seorang pekerja di bahagian kilang kereta yang telah bersara di Detroit, mendapati ATM yang dia ingin keluarkan wang membenarkannya untuk mengambil semua wang yang dia mahukan. Jadi dia mengeluarkan $ 1.5 juta, dan dia membawa wang itu ke beberapa kasino. Dia kehilangan keseluruhan jumlahnya. Kemudian beliau ditangkap pendakwa dan memdakwanya atas kesalahan mencuri, dan disabitkan kesalahan penjara selama 15 bulan. Pelajaran di sini ialah tidak seperti di papan permainan Monopoli, ketika datang ke ATM dalam kehidupan nyata, tidak ada perkara seperti “kesilapan yang memihak kepadamu.” Oleh itu, jika ATM memberikan lebih banyak wang daripada yang anda ketahui dalam akaun anda , atau jika anda pergi ke ATM dan terjumpa wang orang lain yang terletak di sekitar, laporkan isu itu kepada pengurus bank dengan tunai tambahan di tangan yang anda dapat.Anda tidak akan dipenjara kerana kesilapan yang tidak dimulakan oleh anda.