Vaksin MMR adalah kombinasi 3 dalam 1 di mana ketiga-tiga antigen daripada campak (measles), beguk (mumps) serta rubella disertakan bersama dan diberi sebagai satu suntikan.

    Dalam program immunisasi Malaysia, dos pertama diberi apabila anak kita berumur 9 bulan dan dos kedua diberi apabila anak kita berumur 12 bulan. Anak kita disuntik sama ada di lengan (kanak-kanak) atau paha (bayi).

     Sejak pengenalan vaksin-vaksin ini; kes-kes jangkitan campak, beguk serta rubella telah berkurangan. Akan tetapi, untuk memastikan virus-virus ini dari bangkit semula, kadar imunisasi negara perlu berada di tahap tinggi iaitu lebih daripada 95 %. 

    Di kalangan kita ada yang berfikiran bahawa vaksin seperti vaksin MMR adalah tidak perlu pada zaman sekarang kerana taraf hidup rakyat sudah naik serta kemudahan infrastruktur serta kemudahan lain menyebabkan tiada kesesakan serta tiada masalah kebersihan.

Ini adalah palsu sebab kuman virus seperti campak tidak berjangkit dari seseorang individu ke orang lain disebabkan air/makanan yang tercemar tetapi melalui udara (virus berjangkit apabila individu yang sakit, bersin atau batuk menyebabkan virus dalam bentuk aerosol tersebar luas). Kuman virus seperti beguk atau rubella pula tersebar apabila seseorang yang dijangkiti virus ini batuk atau bersin.

    Sekiranya anda tidak immun terhadap rubella dan anda mengalami penyakit ini semasa kehamilan awal, ia mungkin akan menjejaskan bayi anda. Anda boleh mengalami keguguran atau bayi anda mungkin mengalami masalah kecacatan kelahiran dan masalah perkembangan. Sindrom rubella kongenital, atau CRS, adalah nama yang diberikan kepada corak masalah yang disebabkan apabila bayi dilahirkan dengan virus.

    Sekiranya anda disahkan terkena jangkitan virus rubella pada awal kehamilan, anda dinasihatkan untuk merujuk kepada pakar perubatan mengenai risiko kepada bayi anda, dan anda perlu memutuskan sama ada untuk menamatkan kehamilan. Tiada rawatan yang berkesan untuk rubella atau apa-apa cara untuk mencegah jangkitan selepas terkena virus rubella ketika hamil.

    Sekiranya anda memilih untuk tidak menamatkan kehamilan anda, pengamal anda boleh memberi anda globulin imun secepat mungkin selepas pendedahan dengan harapan mengurangkan risiko kecacatan bayi anda. Walau bagaimanapun, rawatan globulin itu tidak akan menjamin bayi anda daripada dijangkiti.

    Malangnya, anda tidak boleh menerima vaksin rubella jika anda sudah mengandung. Jika anda tidak pernah mendapatkan vaksin rubella, anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan sesiapa yang mengalami virus serta sesiapa sahaja yang baru terdedah kepada rubella atau yang tidak pernah melakukan vaksin rubella sebelum ini. 

Berikut adalah langkah berjaga-jaga yang penting:

Pastikan anak-anak anda telah divaksinkan dan orang lain di dalam rumah yang tidak kebal mendapat vaksin. (Anda tidak akan mendapat rubella daripada seseorang yang telah baru-baru ini divaksinasi.)

    Sebaik sahaja anda melahirkan anak, pastikan anda mendapat vaksin supaya rubela tidak menjadi isu yang berulang ketika anda mengalami kehamilan yang akan datang.

    Anda boleh melakukan suntikan vaksin ini semasa anda sedang menyusu, tetapi anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 28 hari selepas mendapat suntikan sebelum anda mula hamil lagi, jadi pastikan anda menggunakan alat kawalan kelahiran pada masa ini. (Sekiranya anda hamil dalam tempoh 28 hari dari suntikan, kemungkinan bahawa ia akan membahayakan bayi anda adalah sangat rendah, tetapi lebih baik untuk berhati-hati.)

    Jangkitan rubella boleh menyebabkan keguguran, kelahiran prematur, atau kelahiran mati, serta pelbagai kecacatan kelahiran, tetapi bergantung kepada sejauh mana anda berada ketika anda menghidap virus. Risiko paling tinggi adalah semasa peringkat awal perkembangan bayi dan risiko akan turun ketika kehamilan berlanjutan.

    Jika anda mendapat rubella semasa 12 minggu kehamilan yang pertama, terdapat peluang yang tinggi (sehingga 85 peratus) bahawa bayi anda akan mendapat CRS. Kadar CRS untuk bayi yang ibunya dijangkiti antara 13 dan 16 minggu adalah kira-kira 54 peratus, dan kadar terus menurun dengan ketara dari sana. Selepas 20 minggu terdapat risiko yang sangat sedikit bahawa jangkitan akan menyebabkan kecacatan kelahiran.

    Terdapat pelbagai masalah yang sangat serius yang berkaitan dengan CRS, yang paling umum pekak, kecacatan mata (yang mungkin menyebabkan buta), masalah jantung, dan masalah neurologi, seperti kecacatan intelektual. Kecacatan lain mungkin juga boleh terjadi semasa kelahiran, atau masalah mungkin muncul pada masa awal dan masa kanak-kanak.