Selepas muncul secara ringkas dalam beta WhatsApp beberapa bulan lalu, ciri kunci cap jari dalam aplikasi WhatsApp akhirnya telah diuji secara meluas oleh pengguna WhatsApp.

Seperti namanya, ciri ini membolehkan pengguna mengunci aplikasi WhatsApp dan kemudiannya hanya boleh membukanya dengan menjentikkan cap jari. Dengan syarat, telefon pintar yang digunakan mesti mempunyai ciri-ciri imbasan cap jari.

Intipati ciri ini adalah untuk melindungi privasi pengguna, di mana perbualan peribadi hanya dapat dilihat oleh pemilik telefon Bimbit. Para pengguna boleh kemaskini applikasi WhatsApp melalui Play Store. Aplikasi WhatsApp yang terkini adalah dalam versi 2.19.308.

Jadi bagaimana anda menggunakan ciri ini?

Ciri kunci cap jari pada WhatsApp boleh didapati di menu “Privasi” yang boleh diakses di menu “Akaun” pada halaman tetapan WhatsApp.

Selepas memasukkan halaman “Privasi”, pilih menu “Kunci cap jari” dan aktifkan pilihan “Buka kunci dengan cap jari”.

Perlu diingatkan, sebelum mengaktifkan ciri kunci cap jari, pengguna mesti mendaftarkan cap jari mereka terlebih dahulu di bahagian tetapan telefon bimbit

Kemudian, pengguna akan diminta untuk memilih ciri keselamatan lain sebelum mendaftar cap jari mereka, iaitu dengan memilih corak ciri keselamatan, PIN, atau kata laluan.

Setelah mendaftarkan corak, PIN atau kata laluan, pengguna akan diminta untuk mendaftar cap jari yang akan digunakan untuk membuka WhatsApp.

Kemudian akan ada pilihan lagi waktu untuk mengunci WhatsApp. Pilihan masa yang ada adalah secepat mungkin selepas aplikasi WhatsApp ditutup, satu minit, sehingga 30 minit.

Pengguna juga boleh menetapkan sama ada kandungan mesej baru yang disertakan dengan pemberitahuan masih boleh dibaca atau tidak.

Oleh itu, paras keselamatan WhatsApp dari dibaca orang sekitar akan diminimumkan.

Perlu diingat, walaupun ia kelihatan selamat dan hanya pemilik boleh membuka WhatsApp, permohonan itu tidak memerlukan pengesahan cap jari dalam beberapa keadaan.

Sebagai contoh, pengguna yang mengaktifkan ciri “jawapan pantas” masih boleh membalas mesej melalui pemberitahuan tanpa perlu membuka platform WhatsApp.

Kemudian, jika terdapat panggilan WhatsApp yang masuk, pengguna juga boleh menjawabnya secara langsung tanpa perlu membuka WhatsApp dengan cap jari.