( sumber gambar: wfmh.global )

Hari Kesihatan Mental Sedunia disambut setiap tahun pada tarikh 10 Oktober.

Kesihatan mental semakin hari semakin menjadi masalah yang serius dikalangan masyarakat. Contoh masalah kesihatan mental adalah seperti kemurungan, perubahan perasaan, dan tekanan.

Peringatan Hari Kesihatan Mental Sedunia adalah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai yang berkaitan dengan kesihatan mental untuk mengelakkan penyakit mental.

Adakah anda tahu, apakah perkara-perkara yang boleh mengganggu kesihatan mental?

Faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan mental termasuk faktor biologi, psikologi, dan sosial.

“Faktor biologi berkaitan dengan keadaan kesihatan keseluruhan, dan keadaan otak. Faktor psikologi berkaitan dengan perkembangan keperibadian seseorang, ketahanannya terhadap tekanan dan keupayaannya untuk menghadapi masalah.

Secara sosial, kesihatan mental berkaitan dengan hubungan seseorang dengan persekitaran sekitar.

Selalunya dipandang remeh

Terdapat beberapa perkara remeh yang sering dipandang remeh oleh seseorang, tetapi ia berpotensi mengganggu kesihatan mental seseorang seperti:

Makan tidak teratur dan pemakanan tidak seimbang. corak makan juga mempengaruhi kerja otak supaya seseorang lebih terdedah kepada stres, dan menjejaskan kesihatan mental.

Kurang tidur atau terlalu banyak tidur juga dianggap mengganggu kerja otak. Ini menjadikan otak terdedah kepada tekanan.

Aktiviti yang tidak teratur dianggap sebagai faktor yang boleh mengganggu kesihatan fizikal sehingga mengganggu pengeluaran hormon. Akibatnya, mood juga terjejas.

Kebiasaan minum kopi dan merokok. Terdapat gejala yang timbul dari putus asa dan ketidakselesaan fizik dan psikologi.

Perkara remeh yang lain, tabiat yang boleh menyebabkan kesukaran dalam menyesuaikan diri. Sebagai contoh, apabila seseorang berhadapan dengan cabaran, dia segera merasakan bahawa dia tidak dapat menanganinya.

Ini adalah sesuatu yang kelihatan remeh, tetapi sering menjadi halangan dalam menyesuaikan diri dengan kehidupan seharian. Jadi sukar untuk berkembang, jadi nampaknya tidak ada pencapaian dalam kehidupan. Jika itu berlaku, mungkin terdapat risiko mengalami masalah kesihatan mental.

Menjaga kesihatan mental

Terdapat beberapa perkara untuk mengekalkan kesihatan mental, seseorang harus memberi perhatian kepada pengambilan nutrisi yang seimbang, waktu tidur yang mencukupi seperti yang diperlukan, dan aktiviti fizikal yang tetap.

Gaya hidup yang sihat sangat penting untuk jiwa yang sihat. Seseorang perlu memberi perhatian kepada sisi psikologi dengan cuba menjadi orang yang baik.

Sudah tentu dengan membangunkan kemampuan untuk menjadi tenang ketika menghadapi masalah, berfikir secara kritis dan jelas, berorientasi pada penyelesaian, dan mengamalkan tabiat pemikiran yang rasional mampu mengurangkan masalah mental yang dihadapi oleh seseorang.