( sumber gambar: YouTube/remotedarren )

Seorang lelaki Inggeris berusia 45 tahun yang mengidam salah satu hidangan kegemarannya menyebabkan beliau sanggup menempuh perjalanan panjang dari Greece ke Kuala Lumpur hanya untuk merasakan nasi lemak.

Usahawan dalam talian dan YouTuber Darren Cronian telah bersedia untuk menghabiskan baki musim sejuk di Greece sehingga satu gambar hidangan nasi lemak lazat muncul di suapan Instagram dan mengubah rancangannya.

Tanpa berlengah lagi, Encik Cronian menempah penerbangan dari Athens ke Kuala Lumpur semata-mata untuk menikmati makanan tradisi Malaysia yang lazat itu.

Encik Cronian juga menayangkan perjalanannya dari Greece ke Malaysia dan memuat naiknya di saluran YouTubenya.

“Saya terbang dari Athens ke Singapura, yang mengambil masa kira-kira 11 jam, dan kemudian selepas persinggahan enam jam di Singapura, saya terbang ke Kuala Lumpur,” katanya.

Tidak lama selepas Encik Cronian mendarat di Kuala Lumpur, dia sudah menikmati sepinggan nasi lemak dengan ayam goreng. Walaupun perjalanan panjang beliau berkata perjalanan itu benar-benar berbaloi.

Perasaan cinta Encik Cronian untuk nasi lemak kembali bermula lima tahun yang lalu apabila dia pertama kali melawat Malaysia dan merasakan hidangan itu.

“Ia adalah hidangan Malaysia yang pertama yang saya rasakan semasa lawatan pertama saya ke Kuala Lumpur, dan seperti seorang lelaki British yang tipikal, saya makan setiap hidangan di pinggan secara individu.

“Selepas menonton masyarakat tempatan makan nasi lemak dengan jari-jarinya, dan mencampurkan semua bahan, ia membuatkan saya mahu melakukan perkara yang sama,” katanya.

Beliau juga telah mencuba hidangan tempatan yang lain dan mempunyai beberapa kegemaran yang lain termasuk laksa Sarawak, mee goreng mamak serta hidangan masyarakat India dari Little India di Brickfields, Kuala Lumpur.

Selain makanan, Encik Cronian berkata dia suka kepelbagaian budaya Malaysia, dan keramahan orang di sini membuatnya merasa senang setiap kali dia melawat negara ini.

“Selepas menghabiskan seminggu di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang semasa lawatan pertama saya, saya berasa disambut dengan gembira dan berasa selamat disini.

“Apa yang membuatkannya Malaysia seperti rumah kedua saya ialah rakyat, makanan dan aspek budaya di negara ini,” katanya.

Lima tahun kemudian, Encik Cronian berkata beliau masih datang ke sini beberapa kali setahun untuk satu atau dua bulan.

“Saya tidak pernah mengenali negara didalam dunia ini dimana dalam lima tahun perjalanan saya di mana penduduk tempatan begitu ghairah tentang rumah dan budaya mereka,” katanya.

Encik Cronian merancang untuk tinggal di sini selama empat minggu lagi dan menghabiskan lebih banyak masa di Kuala Lumpur sebelum melawat Pulau Pinang, manakala juga menuju ke Sibu dan Kuala Terengganu untuk kali pertama.

Encik Cronian memulakan tugasnya sebagai usahawan dalam talian dan YouTuber pada tahun 2014 apabila dia memutuskan untuk meninggalkan pekerjaan beliau di bidang teknologi maklumat selepas 24 tahun untuk mengejar impiannya untuk melakukan perjalanan di seluruh dunia, sambil bekerja dari jauh sama ada sebagai freelancer atau kontraktor.

Terdahulu tahun ini, beliau melancarkan laman web komuniti bernama Hivevine.com untuk membantu orang yang ingin bekerja dari jauh, sama ada dari rumah atau semasa dalam perjalanan.