Menghadapi qibla adalah salah satu syarat doa yang sah. Berikut adalah penjelasan penulis buku al-Fiqh al-Manhaji:

“Apa yang dimaksudkan dengan qibla adalah Ka’bah, sedangkan menghadap qibla bererti kita menghadap ke arah Ka’bah. Keterangannya sebagai salah satu syarat doa yang sah dinyatakan dalam al-Quran:

ومن حيث خرجت فول وجهك شطر المسجد الحرام وحيث ما كنتم فولوا وجوهكم شطره

“Dan dari mana sahaja kamu keluar (untuk berdoa), beralihlah ke arah al-Masjid al-Haram. Dan di mana sahaja kamu berada, bertukar wajah kamu ke arahnya, “

Allah SWT berfirman:

وَمِنْ حَيْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ  ۚ وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُۥ لِئَلَّا يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَيْكُمْ حُجَّةٌ إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِى وَلِأُتِمَّ نِعْمَتِى عَلَيْكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

“Dan dari mana sahaja engkau keluar (untuk mengerjakan solat), maka hadapkanlah mukamu ke arah masjid Al-Haraam (Kaabah); dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah muka kamu ke arahnya, supaya tidak ada lagi (sebarang) alasan bagi orang-orang (yang menyalahi kamu), kecuali orang-orang yang zalim di antara mereka (ada sahaja yang mereka jadikan alasan). Maka janganlah kamu takut kepada (cacat cela) mereka, dan takutlah kamu kepada Ku (semata-mata); dan supaya Aku sempurnakan nikmatKu kepada kamu, dan juga supaya kamu beroleh petunjuk hidayah (mengenai perkara yang benar).”

(Al-Baqarah : Ayat 150)

Perkara yang sama dinyatakan dalam hadis, di mana Rasulullah SAW mengajar orang bagaimana berdoa:

إذا قمت إلى الصلاة فأسبغ الوضوء, ثم استقبل القبلة فكبر

“Apabila anda bangun untuk berdoa, lakukan wudhu sepenuhnya, dan kemudian berpaling ke arah Qibla dan bacakan takbir (AllahuAkbar = Allah adalah Yang Maha Besar).”

Sahih al-Bukhari (5897) dan Sahih Muslim (397)

Makna Masjid al-Haram dalam ayat di atas dan qibla dalam hadis di atas adalah Kaaba. Semua umat Islam harus menghadapi Kaabah sama ada untuk orang yang dekat dengan Kaabah di mana mereka dapat melihatnya, atau bagi orang-orang yang jauh di mana mereka tidak dapat melihatnya. Bagi mereka yang berdekatan dengan Ka’bah, adalah wajib bagi mereka untuk menghadapi Ka’bah dan pastikan mereka menghadapinya, sedangkan bagi mereka yang jauh dan tidak dapat melihatnya, maka wajib bagi mereka untuk mengikuti petunjuk tertentu jika tidak ada mutlak dan panduan yang tepat.

al-Fiqh al-Manhaji (1 / 127-128)

Bagi orang-orang yang jauh dari Ka’bah atau mereka terhalang daripada melihat terus ke Ka’bah, tidak mengapa jika mereka bersolat dengan kedudukannya sedikit di sebelah kanan atau ke kiri dari Ka’bah itu sendiri, kerana itu adalah kerana jarak yng jauh, dengan syarat bahawa arah itu tidak jauh dari qibla.

Rujuk: al-Mu`tamad fi al-Fiqh al-Syafie (1/217).

Mengikut perbincangan dan fakta di atas, kita cenderung untuk menyatakan bahawa jika qibla adalah tidak tepat, sama ada sedikit ke kanan atau kiri, ia tidak menjejaskan solat. Walau bagaimanapun, menurut pendapat kami, cara terbaik untuk mengurus isu ini adalah dengan menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh unit astronomi (unit falak) pejabat Mufti di negara masing-masing. Sebabnya, penggunaan kompas boleh menyebabkan perbezaan kecil berbanding dengan menggunakan peralatan moden yang digunakan khusus untuk menentukan qibla, yang akan lebih tepat. Tentunya, pengesahan dari unit astronomi akan menyelesaikan kekeliruan dan kontroversi di kalangan jemaah yang seterusnya akan meringankan kebimbangan mereka dan mereka dengan tenang dapat melaksanakan solat dengan pasti.

اللهم أرنا الحق حقا, وارزقنا اتباعه, وأرنا الباطل باطلا, وارزقنا اجتنابه, ولا تجعله ملتبسا علينا فنضل, واجعلنا للمتقين إماما

“Wahai Allah! tunjukkan kepada kita kebenaran sebagai kebenaran dan memberi inspirasi kepada kita untuk mengikutinya. Tunjukkan kepada kami kepalsuan sebagai kepalsuan, dan memberi inspirasi kepada kami untuk menjauhkan diri daripadanya. Dan selamatkan kami dari orang-orang yang keliru dan sesat. Dan menjadikan umat taqwa sebagai pemimpin kita. “