Seorang pensyarah dari Pusat Pengajian Sains Farmasi Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr. Zahri mendapat maklumat wang kertas di negara ini dipercayai mengandungi lemak babi dalam proses menghasilkan matawang negara.

Beliau memperolehi maklumat itu daripada pihak yang terlibat dalam proses cetakan matawang kertas dan mendakwa ada menggunakan lemak babi.

Zhari memberi kenyataan demikian ketika menjadi ahli panel dalam program Diskusi Isu-isu Syariah ‘Vaksin menurut Islam’ di Universiti Kebangsaan Malaysia hari ini dan perkara ini perlu diperiksa untuk mengetahui dakwaan itu benar atau tidak.

Dr. Zhari jiga merupakan Ahli Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan menyebut pihaknya telah membuat aduan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk tindakan lanjut dan pihak BNM akan membuat kajian mengenai dakwaan itu.

Beliau juga merasakan sampel wang kertas Malaysia dihantar untuk proses pemeriksaan di makmal kerana perkara sama pernah terjadi pada kertas dollar Amerika Syarikat. Hhasil kajian itu amat memeranjatkan kerana mengandungi DNA babi dan kuman e-coli di dalam sampel wang kertas tersebut.

Sementara itu Mufti Wilayah Persekutuan hari ini menggesa seorang ahli akademik menunjukkan bukti mengenai tuntutannya bahawa wang kertas negara Malaysia mengandungi babi.

Beliau juga menggesa individu itu untuk membuat laporan polis mengenai perkara itu sebelum membuat tuntutan yang tidak berasas pada platform media sosial.

Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata tuduhan sebegini jelas merupakan suatu isu yang amat sensitif dan oleh itu memerlukan pihak berkuasa untuk melihatnya dan meneliti dengan sewajarnya.

“Sekiranya ada tuduhan mengenai perkara ini, wajiblah makmal mengkaji perkara ini dengan teliti.

“Lebih baik mengetahui sama ada tuduhan itu benar atau salah. Perkara ini berkaitan dengan status halalnya, yang berada di bawah bidang kuasa JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan penyelidikan mesti dilakukan dengan teliti supaya kita dapat tahu dengan pasti, “katanya.

Zulkifli berkata demikian selepas menghadiri Program Konvensyen Rahmah peringkat negeri di Dewan Saidina Abu Bakar, Institut Tadbiran Islam Perak (INTIM) di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan sebuah portal berita yang memetik seorang pensyarah yang mendakwa bahawa dia mempunyai maklumat bahawa wang kertas negara iaitu ringgit yang dipercayai mengandung babi.

Pensyarah mendakwa beliau menerima maklumat daripada pemain industri yang mendakwa bahawa babi betina digunakan dalam proses membuat wang kertas.

Zulkifli percaya bahawa kerajaan akan mengambil tindakan sewajarnya dalam menangani perkara ini.

“Harus ada keterangan, dan mesti disahkan oleh pihak berkuasa yang sesuai. Sekiranya mungkin, kita harus mengelakkan sebarang pernyataan yang boleh memburukkan lagi keadaan,”katanya.