( kredit gambar: Pixabay )

Ada kedengaran orang berkata jika seseorang tidak bangun pada waktu malam untuk melakukan qiamullail, itu adalah tanda bahawa Allah tidak mahu bertemu dengannya.

Qiyamullail adalah kata kerja yang menggambarkan perbuatan bangun pada waktu malam untuk tujuan melakukan pelbagai jenis ibadah. Ini termasuk semua perbuatan baik yang boleh dilakukan seseorang, contohnya, melaksanakan solat tahajjud, membaca al-Quran, berdoa dan melakukan perbuatan baik yang lain.

Mengenai solat tahajjud, Allah SWT berfirman dalam al-Quran:

وَمِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِۦ نَافِلَةً لَّكَ عَسٰىٓ أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا

“Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah solat tahajjud padanya, sebagai solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.”

(QS. Al-Isra’ 17: Ayat 79)

Tidak ada riwayat yang menyatakan jika seseorang tidak bangun untuk qiyamullail, maka itu adalah tanda bahawa Allah SWT tidak ingin bertemu dengannya.

Dari sudut pandang pengetahuan Islam, mengatakan atau menyatakan sesuatu tentang Allah SWT mesti disokong oleh bukti-bukti yang kuat, dan kita diminta untuk mengawal diri kita daripada mengatakan sesuatu yang kita tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Ini sesuai dengan pernyataan Allah SWT dalam Al-Quran:

Allah SWT berfirman:

إِنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّوٓءِ وَالْفَحْشَآءِ وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ

“Ia hanya menyuruh kamu melakukan kejahatan dan perkara-perkara yang keji, dan (menyuruh) supaya kamu berkata (dusta) terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui (salah benarnya).”

(QS. Al-Baqarah 2: Ayat 169)

Sebab-sebab Tidak Bangun untuk Qiamullail

Pertama: Tidur lewat

Tidak dapat dinafikan bahawa perbuatan yang tidak tidur sehingga larut malam tanpa apa-apa tujuan adalah tidak baik dan membazirkan masa dan ia juga salah satu faktor bagi seseorang yang tidak dapat melaksanakan qiyamullail. Hadis dari Abdullah Ibn Mas’ud ra, Nabi SAW bersabda:

لا سمر إلا لمصل أو مسافر

“Tidak ada perbualan di waktu malam, kecuali orang yang melakukan solat atau perjalanan.”

Sunan al-Tirmizi (2730)

Mengikut hadis ini, perbuatan di waktu malam untuk bercakap tidak dibenarkan kecuali bagi orang-orang yang melakukan solat atau mengembara. Larangan ini lebih jelas dalam riwayat lain oleh Ibnu Mas’ud, katanya, ia mendengar Nabi SAW bersabda:

جدب لنا رسول الله صلى الله عليه وسلم السمر بعد العشاء

“Rasulullah saw menegur kami kerana (bercakap) selepas ‘Isha’.”

Kedua: Dosa

Tidak dapat dinafikan, perkara yang akan sentiasa mengikat dan menghalang seseorang daripada bangun untuk qiyamullail adalah dosa yang dilakukan oleh dirinya sendiri.

Ada kejadian yang berlaku kepada seorang lelaki di mana dia bertanya kepada Hasan Al-Basri: “Wahai Abu Sa’id, sesungguhnya saya tidur dengan tenang, dan saya suka qiyamullail, saya bahkan telah mempersiapkan diri dengan wudhu, kenapa tidak dapat bangun? “Kemudian, Hasan Al-Basri menjawab:

ذنوبك قيدتك

Dosa anda mengikat anda (dari melaksanakan qiyamullail).

Ketiga: Tidur awal

Dalam hadith oleh Abi Barzakh, beliau berkata:

كان النبي صلى الله عليه وسلم يكره النوم قبل العشاء والحديث بعدها

“Rasulullah SAW tidak suka tidur sebelum solat Isha ‘dan bercakap selepasnya. “

Sunan al-Tirmizi (168)

Hadis ini mengajar kita untuk tidak menyia-nyiakan masa kita bercakap mengenai topik yang tidak bermanfaat selepas isya ‘, kerana ia pasti akan membawa seseorang tidur lewat. Secara semulajadi, apabila badan itu letih kerana tidak cukup tidur, ia akan menghalang seseorang daripada melaksanakan qiyamullail.

Wallahualam