Sudah 38 tahun sejak kes pertama HIV / AIDS pada manusia ditemui. Apa yang bermula sebagai ketakutan terhadap virus yang misteri, penyakit dan kematian kini telah berubah berkat pelbagai kemajuan saintifik. Penemuan ubat-ubatan antiretroviral, sebagai contoh, menjadikan orang dengan HIV dapat hidup lama dan sihat.

Berikut adalah detik-detik penting dalam peperangan kita terhadap HIV / AIDS.

Sebelum tahun 1980-an

HIV, virus yang menyebabkan AIDS, dipercayai berpindah dari cimpanzi kepada manusia di Republik Demokratik Kongo pada tahun 1920-an.

Sehingga tahun 1980-an, tidak jelas berapa ramai orang yang dijangkiti HIV kerana jangkitan tidak menunjukkan apa-apa gejala. Walau bagaimanapun, HIV dipercayai telah tersebar ke lima benua dan menjangkiti 100,000-300,000 orang.

1981

Kes awal HIV yang pada masa itu hanya dikenali sebagai kekurangan imuniti yang serius dilaporkan di kalangan gay Amerika. Pada akhir tahun, keadaan yang sama juga terdapat pada orang yang menggunakan jarum untuk menghisap dadah.

1982

Penyakit ini juga dijumpai di Eropah dan Haiti.

Pada tahun yang sama, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mula menggunakan istilah AIDS (memperoleh sindrom kekurangan imun) untuk menggambarkan penyakit ini.

1983

Buat pertama kalinya, AIDS dikesan pada pasangan wanita lelaki dengan HIV / AIDS. Ini membuktikan bahawa penyakit ini juga boleh disebarkan melalui seks heteroseksual.

Penemuan AIDS pada kanak-kanak juga menunjukkan bahawa penyakit ini dapat ditularkan dari ibu kepada anak sebelum, semasa, dan tidak lama selepas mereka dilahirkan.

Sebagai tindak balas kepada wabak ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengadakan mesyuarat pertama mereka untuk menyiasat situasi AIDS global dan memulakan pengawasan antarabangsa.

1986

Pada bulan Mei 1986, Jawatankuasa Antarabangsa mengenai Taksonomi Virus memberi nama HIV kepada virus yang menyebabkan AIDS.

1987

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) meluluskan ubat pertama untuk AIDS, zidovudine. Ubat ini didapati mengurangkan risiko kematian akibat AIDS, tetapi menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Pada bulan Julai 1987, WHO juga mengumumkan bahawa HIV boleh disebarkan dari ibu kepada anak semasa menyusu.

Di tengah ketakutan terhadap HIV / AIDS, Putri Diana hadir ketika perasmian bilik rawatan HIV di sebuah hospital di England dan difoto memegang tangan pesakit AIDS.

1991

Pemain bola keranjang Profesional Earvin (Magic) Johnson mengumumkan persaraannya daripada sukan itu kerana dia mempunyai HIV. Pengumuman ini mula melemahkan tanggapan bahawa HIV adalah virus yang menyerang secara eksklusif hanya kaum gay.

Beberapa minggu kemudian, penyanyi utama Queen, Freddie Mercury, mengumumkan bahawa dia mempunyai AIDS dan meninggal dunia.

1996

Dadah yang dipanggil terapi antiretroviral(HAART) yang sangat aktif sedang diperkenalkan sebagai ubat-ubatan yang dapat mengurangkan risiko kematian akibat jangkitan AIDS dan HIV.

1997

FDA meluluskan penggunaan Combivir yang merupakan gabungan dua ubat antiretroviral dalam bentuk satu tablet yang lebih mudah dikonsumsi.

1999

WHO melaporkan bahawa AIDS adalah punca kematian keempat terbesar di dunia dan nombor satu di benua Afrika. Sehingga tahun 1999, kira-kira 33 juta orang didiagnosis HIV dan 14 juta orang mati akibat AIDS sejak penyakit itu mula dikesan.

2000

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) melancarkan Matlamat Pembangunan Milenium yang termasuk usaha untuk memerangi penyebaran HIV, malaria dan penyakit berjangkit lain.

2001

Pada bulan November, Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengumumkan Deklarasi Doha yang membolehkan negara-negara membangun menghasilkan ubat generik dalam usaha melawan krisis kesihatan awam, termasuk HIV / AIDS, malaria dan tuberkulosis.

2006

Berkhatan lelaki ditemui untuk mengurangkan risiko penghantaran HIV dari wanita ke lelaki sehingga 60 peratus. Sejak itu, Program HIV / AIDS WHO dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNAIDS) telah mencadangkan sunat untuk kawasan yang terdedah kepada HIV tetapi kadar sunat adalah rendah.

2012

FDA meluluskan penggunaan profilaksis pra-pendedahan (PrEP) untuk orang-orang negatif HIV untuk mencegah penghantaran virus.

Kemudian untuk kali pertama dalam sejarah, majoriti pesakit HIV / AIDS (54 peratus) mendapat rawatan untuk penyakit mereka.

2015

UNAIDS menetapkan sasaran untuk “Fast Track” yang bertujuan untuk mencegah 28 juta jangkitan HIV baru dan kematian AIDS sebanyak 90 peratus menjelang 2030.

2017 sehingga kini

Satu pencapaian baru dalam perjuangan menentang HIV telah dicapai. Untuk pertama kalinya, separuh daripada pesakit HIV di seluruh dunia (sekitar 19.5 juta orang) mendapatkan rawatan antiretroviral yang meningkatkan harapan dan kualiti hidup mereka.