Perlaksanaan “Penang Smart Parking System” membolehkan pembayaran melalui telefon pintar amat dialukan oleh rakyat Pulau Pinang dan merasakan seperti hadiah yang hebat kerana sistem lama yang menggunakan kupon amat menyusahkan.

Tetapi pengguna sistem ini di Pulau Pinang berada dalam kejutan apabila sistem itu gagal ketika ia dilancarkan 3 hari yang lalu.

Tidak dapat dinafikan, Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) meminta penjelasan daripada kontraktor, HeiTech Padu Berhad.

Jadi apa masalahnya?

  1. Aplikasi Pintar Pintar Pulau Pinang tidak boleh dimuat turun oleh pengguna Android dan hanya boleh digunakan oleh pengguna IPhone saja.
  2. Pemasangan sensor di tempat letak kereta tidak lengkap dimana hanya 30 tempat letak kereta dipasang dan bukan 647 yang dijanjikan. Sensor ini sepatutnya menunjukkan ketersediaan tempat letak kereta di aplikasi.
  3. Pengguna masih kena saman walaupun mereka menggunakan aplikasi untuk membayar tempat letak kereta. Terdapat kes seorang wanita yang meletakkan keretanya di kawasan Little India di George Town di Little menggunakan aplikasinya untuk membayar yuran parkirnya. Tetapi apabila dia kembali, dia terkejut melihat melihat saman dari MBPP.

Masalahnya pasti menyakitkan bagi pengguna, tetapi sakit hati yang paling besar adalah pemasangan dan pelaksanaan sistem ini bernilai RM115 juta
(Kerajaan Pulau Pinang mengatakan bahawa kontraktor yang menanggung perbelanjaan ini.)

HeiTech Padu Berhad juga akan menerima 65% daripada keuntungan untuk 5 tahun pertama dan 60% untuk 2 tahun terakhir konsesi 7 tahun ini dengan MBPP dan MPSP.

 “Kami kecewa terma kontrak tidak dipenuhi. Tambahan lagi, ada masalah dalam sistem ini. ” Kata Yew Tung Seang, Datuk Bandar MBPP & Rozali Mohamud, Yang DiPertua MPSP.

Naib presiden eksekutif HeiTech, Abdul Halim Lassim, mengakui ada gangguan dalam aplikasinya dan meminta maaf atas ketidakselesaan itu.

Mereka juga telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar yang menyatakan bahawa mereka sedang mengambil masalah ini dengan serius dan akan melakukan langkah-langkah drastik untuk menyelesaikan masalah ini dengan secepat mungkin.

Sebaik sahaja pembaikan telah dibuat, mereka berjanji bahawa 10,000 pengguna Android pertama akan menerima kredit RM5 percuma.

Walau bagaimanapun, pengguna internet tidak terkesan tawaran yang diberikan dengan ramai yang menyeru agar kontraktor mengikuti jejak aplikasi Smart Parking di negeri lain seperti Selangor yang lebih berjaya.

Mereka yang menghadapi masalah boleh menghubungi meja bantuan Smart Parking Penang di talian 03-80268128 atau email support_psp@htpsmartsolution.com.my.

Rakyat Pulau Pinang mari menggores kupon seperti dulu!