2 Kilang Utama Di Malaysia Telah Dituduh Menyalahgunakan Pekerja Mereka. Pekerja didakwa dipaksa bekerja tujuh hari seminggu, minimum 12 jam sehari dan hanya diberi satu hari cuti sebulan.

Dua syarikat besar Malaysia baru-baru ini dituduh didakwa menyalahgunakan pekerja kilang mereka dengan kerja keras dan menahan pasport dan gaji mereka.

Satu siasatan oleh The Guardian mendedahkan semalam, 9 Disember, bahawa kedua-dua syarikat pembuatan sarung tangan – Top Glove dan WRP – dikatakan mengeksploitasi ribuan pekerja asing dari Bangladesh dan Nepal.

Beberapa pekerja dari Top Glove memberitahu The Guardian bahawa bekerja di kilang itu adalah “penyeksaan mental”.

Mereka mendakwa mereka perlu bekerja tujuh hari seminggu, sekurang-kurangnya 12 jam sehari, dan hanya diberi satu hari cuti setiap bulan.

16 pekerja yang ditemuramah oleh portal berita mengatakan bahawa pasport mereka juga diambil dari mereka tanpa persetujuan dan tidak dikembalikan apabila diminta.

“Ia seperti penjara di sini,” kata seorang pekerja Nepal dari Top Glove, yang ditemuramah oleh ABC News.

Beliau dijanjikan keadaan kerja yang adil sebelum datang ke Malaysia tetapi mendapati bahawa kehidupan menjadi lebih sukar apabila dia tiba.

“Mereka membuat peraturan mereka sendiri, bukannya peraturan ILO (Organisasi Buruh Antarabangsa),” katanya.

Top Glove sejak itu telah mengeluarkan satu kenyataan yang menafikan tuduhan itu, mengatakan bahawa ia mematuhi undang-undang buruh.

“Waktu kerja yang panjang adalah kebimbangan utama kami dan kami terus meneroka setiap cara yang mungkin untuk menangani isu OT harian yang berlebihan pekerja kami,” tulis kenyataan Top Glove, menurut The Guardian.

“Kami memberi jaminan bahawa tuduhan itu tidak berasas sepenuhnya dan tuduhan sedemikian merosakkan nama baik kami,” katanya, sambil menambah bahawa ia mengikut “keperluan undang-undang buruh tempatan.”

Di samping itu, syarikat itu mendakwa bahawa ia tidak merampas pasport pekerja kecuali untuk tujuan “pengawalan”, di mana pekerja menandatangani borang persetujuan.

Sementara itu, tiga pekerja dari WRP juga mendakwa bahawa mereka “terperangkap” di tempat kerja dan bekerja keras terlalu banyak.

Pekerja berkata bahawa pasport mereka dirampas dan gaji mereka ditahan secara haram.

Seorang pekerja dari Nepal dilaporkan melarikan diri selepas tidak menerima gaji selama empat bulan. Beliau memberitahu The Guardian melalui teks bahawa, “Lebih daripada seribu pekerja tidak mendapat gaji mereka.”

“Saya perlukan gaji saya, tolong bantu saya,” katanya.

Walau bagaimanapun, ketua eksekutif WRP menafikan tuntutan terhadap syarikat itu dan menganggap dakwaan mereka “tidak berasas”.

Ketua Eksekutif Lee Son Hong berkata bahawa syarikat itu tidak pernah memaksa pekerja mereka bekerja lebih dari 12 jam sehari tanpa berehat sehari selama seminggu dan pekerja dibayar sekali setiap bulan mengikut Akta Pekerja Malaysia.

Menurut Lee, para pekerja juga bebas untuk pergi ke mana sahaja mereka suka dan pasport mereka mudah diperoleh dari loker mereka.

Pada hari Khamis, 6 Disember, pendedahan oleh Thomson Reuters Foundation juga mendedahkan bahawa sarung tangan kesihatan yang dibekalkan kepada National Health Service UK datang dari syarikat yang dikatakan “menyalahgunakan pekerja” iaitu Top Glove.

Yayasan mendakwa bahawa pekerja terpaksa bekerja berjam-jam, ada yang terpaksa bekerja secara haram lebih masa untuk membayar hutang besar kepada ejen perekrutan.

Top Glove, yang mempunyai lebih daripada 11,000 pekerja asing di Malaysia, berkata ia akan memutuskan hubungan dengan ejen perekrutan yang tidak beretika, melaporkan kepada Free Malaysia Today.

Malay Mail melaporkan hari ini bahawa UK sedang melancarkan siasatan ke atas perkara itu. Top Glove belum mengulas mengenai pelancaran siasatan itu.