Pemilik kelab bola sepak Leicester City meninggal dengan serta-merta apabila helikopter tersebut terhempas di tempat letak kereta di belakang King Power Stadium selepas perlawanan Liga Perdana antara Foxes dan West Ham pada hari Sabtu.

    Futej telah menangkap momen terakhir yang mengerikan sebelum helikopter itu terhempas – pecah menjadi bola api. Helikopter itu dapat dilihat dari stadium, yang terbang hanya 200m sebelum tiba-tiba kelihatan berpusing. Ia kemudian menjunam ke tanah dan membunuh jutawan itu, pembantunya Kaveporn Punpare dan bekas ratu kecantikan Thailand Nursara Suknamai.

    Juruterbang Eric Swaffer juga terbunuh serta teman wanita yang juga merupakan pembantu juruterbang, Izabela Roza Lechowicz.

    Sementara itu, naib pengerusi Aiyawatt Srivaddhanaprabha telah datang melawat untuk memberi penghormatan kepada bapanya dan juga pemilik kelab Vichai Srivaddhanaprabha berikutan kematian tragisnya.

    Jutawan Thai Vichai adalah antara lima orang yang terbunuh apabila helikopternya terhempas sejurus selepas berlepas dari King Power Stadium selepas perlawanan menentang West Ham United.

    Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara telah menemui kotak hitam, suara dan data helikopter dan sedang menganalisis di pangkalan Farnborough mereka.

    Penjaga gol Kasper Schmeichel, yang kelihatan sedih di tempat kejadian, pemain antarabangsa England, Harry Maguire, Ben Chilwell dan Jamie Vardy semua memberi penghormatan.

    Srivaddhanaprabha adalah penggerak kenaikan Leicester ke puncak Liga Perdana Inggeris, yang membawa bersama pemain nomadik yang dibimbing oleh pengurus Claudio Ranieri.

    Wes Morgan adalah kapten pasukan itu berkata: “Sangat patah hati dan hancur mengenai berita pengerusi kami. Seorang lelaki yang dicintai dan dipuja oleh semua orang di sini di LCFC dan seseorang yang saya rasa sangat dihormati. “

     Sentimen itu disuarakan oleh bekas penyerang Foxes dan England dan pemain asal Leicester, Gary Lineker, yang menyaksikan kelab merangkul gelaran Liga Perdana yang asalnya mempunyai peluang yang kebarangkalian tipis 5000/1.

    Presiden FA Prince William berkata dalam satu kenyataan: “Fikiran saya hari ini adalah dengan keluarga dan kawan-kawan Vichai Srivaddhanaprabha dan semua mangsa kemalangan yang dahsyat di Kelab Bola Sepak Leicester City.

“Saya bernasib baik kerana telah mengenali Vichai selama beberapa tahun. Beliau adalah seorang ahli perniagaan yang mempunyai nilai-nilai murni yang didedikasikan untuk keluarganya dan yang menyokong beberapa pertubuhan amal yang penting.

“Dia membuat sumbangan besar untuk bola sepak, paling tidak dari musim 2016 yang merupakan musim ajaib Leicester City yang menawan imaginasi dunia.”

Serba sedikit biodata Mendiang Vichai

Vichai menduduki tempat ke-5  orang paling kaya di Thai Rich List pada bulan Mei, dengan kekayaan yang dianggarkan $5.2 bilion. Perniagaannya didasarkan pada King Power, iaitu pengendali utama kedai bebas cukai negara.

Dilahirkan Vichai Raksriaksorn, dia menukar nama terakhirnya apabila Raja monarki Thai mengurniakan kepadanya Srivaddhanaprabha yang mulia, yang bermaksud “cahaya kemuliaan progresif.”

    King Power bermula pada akhir 1980-an ketika Vichai bekerjasama dengan sebuah kumpulan dari Hong Kong, membeli konsesi untuk menjual barangan bebas cukai dan membuka kedai bebas cukai pertamanya di Bangkok.

    King Power pernah menjadi syarikat awam yang tersenarai di Bursa Saham Amerika, dengan operasi di Hong Kong, Macau, Singapura dan Kemboja. Vichai dan pemegang saham Thai yang lain telah bertarung dalam pertempuran dua tahun undang-undang dan membelanjakan berjuta-juta untuk membeli semula syarikat itu daripada pemegang saham lain dan mengambilnya secara peribadi pada tahun 2003.

    Satu lagi titik perubahan datang pada tahun 2006, apabila King Power telah diberikan konsesi oleh kerajaan Perdana Menteri ketika itu Thaksin Shinawatra untuk mengendalikan kedai bebas cukai dan kedai runcit yang sibuk di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok. Walaupun kontrak syarikat akan berakhir pada 2020, King Power telah meningkat kepada $ 3.3 bilion dalam pendapatan tahunan.

     Vichai juga memiliki pegangan minoriti dalam unit Thai AirAsia, syarikat penerbangan tambang murah yang dipunyai oleh ahli perniagaan Malaysia, Tony Fernandes. Di luar negara asalnya, Vichai terkenal dengan pembelian kelab bola sepak Inggeris iaitu Leicester City pada tahun 2010. Ia telah membuat sejarah enam tahun kemudian dengan meraih kejuaraan Liga Perdana Inggeris, kelab pertama dalam sejarah 132 tahun.