Penerbangan Lion Air JT 610 telah terhempas ke laut dengan hampir 189 orang di atas kapal sejurus selepas berlepas dari ibu negara Indonesia, Jakarta.

Banyak perhatian telah difokuskan pada fakta bahawa pesawat Boeing 737 MAX 8, adalah kapal terbang yang baru. Inilah kejadian pertama yang melibatkan pesawat itu. Butiran tentang kejadian malapetaka setakat ini masih kurang informasi tentangnya dan penyebabnya tidak dapat disahkan sehingga siasatan penuh telah dijalankan.

Kemalangan pesawat sering disebabkan oleh kombinasi faktor – kedua-dua teknikal dan manusia – tetapi bolehkah diterima hakikat bahawa pesawat yang begitu baru boleh menjadi penyebab mana-mana bahagian yang menyebabkan ia terhempas di lautan?

Boeing 737 MAX 8 hanya digunakan secara komersial sejak tahun 2017. Para pelabur Lion Air pada bulan Julai lalu berkata “sangat bangga” menjadi yang pertama di Indonesia untuk menggunakan kapal terbang model tersebut, dan ia telah membeli sebanyak 218 unit. Pesawat yang terlibat dalam insiden hari ini ( Isnin, 29 November 2018 ) baru sahaja beroperasi sejak 15 Ogos.

Ia telah memasuki waktu 800 jam penerbangan, menurut ketua Suruhanjaya Keselamatan Pengangkutan Negara, Soerjanto Tjahjano. Juruterbang ini dilaporkan telah meminta izin pusat kawalan trafik udara di Jakarta untuk kembali sejurus selepas berlepas.

Ketua eksekutif Lion Air berkata penerbangan itu mengalami masalah teknikal yang tidak ditentukan dalam penerbangan sebelumnya, tetapi ia telah “diselesaikan menurut prosedur”, lapor Reuters.

Edward Sirait berkata Lion Air kini mengendalikan 11 pesawat model yang sama. Beliau berkata tidak ada rancangan untuk melarang baki pesawat itu dari melakukan penerbangan yang telah dijadualkan.

Penganalisis penerbangan Gerry Soejatman memberitahu BBC bahawa “pesawat yang sangat lama biasanya berada pada risiko tertinggi [kemalangan], tetapi pesawat yang sangat muda juga membawa risiko tinggi”.

“Sekiranya ia sangat baru kadang-kadang ada masalah yang hanya boleh dijumpai selepas digunakan secara rutin. Ini biasanya akan dijumpai dalam tiga bulan pertama.”

Pesawat itu akan mencecah tiga bulan dalam beberapa minggu sahaja. Walau bagaimanapun, penganalisis penerbangan lain, Jon Ostrower, berkata pesawat baharu pada umumnya “menikmati cuti penyelenggaraan kerana semuanya begitu baru, bukan sebaliknya”.

Encik Ostrower, editor penerbitan penerbangan The Air Current, berkata terdapat “isu-isu yang baru tetapi itu biasa, bukan sesuatu yang akan mengancam keselamatan kapal terbang”.

Kedua-dua penganalisis itu berkata ia terlalu awal untuk membuat kesimpulan yang pasti tentang apa yang berlaku dengan Penerbangan JT 610.

“Ia mungkin isu teknikal yang menyebabkannya ia terhempas tetapi ia masih sangat awal. Kami benar-benar hanya menentukan sebabnya apabila kita mendapat lebih banyak maklumat,” kata Encik Soejatman.

Encik Ostrower berkata:

“Saya tidak tahu apa yang menjadi penyebab kapal terbang itu mengalami kemalangan yang meragut ramai nyawa manusia ini. Terdapat banyak faktor yang boleh menyumbang kepada kemalangan seperti ini,” katanya kepada BBC.

    Menurut Boeing, siri 737 MAX adalah pesawat jualan terpantas dalam sejarahnya, dan telah mengumpulkan hampir 4,700 pesanan. MAX 8 telah dipesan oleh syarikat penerbangan termasuk American Airlines, United Airlines, Norway dan FlyDubai.

Fakta ringkas:

Pihak berkuasa Indonesia mengesahkan pesawat Lion Air terhempas di perairan Karawang, Jakarta Utara. Pesawat yang membawa 181 penumpang dan tujuh anak kapal itu dilaporkan terhempas di koordinat 05 46.15 S – 107 07.16 E, selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta pada 6.20 pagi tadi.

    Operasi mencari pesawat itu sedang dilakukan. Pesawat JT610, penerbangan ke Pangkal Pinang di Pulau Bangka Belitung, Indonesia itu dilaporkan terputus hubungan selepas 10 minit berlepas. Pesawat itu sepatutnya tiba di Lapangan Terbang Pangkal Pinang jam 7.10 pagi waktu Indonesia barat (8.10 pagi waktu Malaysia).