Wanita hamil yang mengambil suplemen minyak ikan setiap hari adalah kurang berkemungkinan mempunyai bayi pramatang.

    Para bakal ibu telah lama diperingatkan untuk menghadkan ikan yang berminyak dan mengelakkan ikan tertentu tetapi memakan omega-3 mengurangkan risiko memiliki bayi pramatang, kata pakar.

Para saintis mengatakan pil itu harus mengandungi antara 500 dan 1000mg asid lemak. Mengambil suplemen minyak ikan setiap hari semasa mengandung boleh mengurangkan kemungkinan kelahiran pramatang sehingga 42 peratus, kajian utama telah dijumpai.

    Kini para penyelidik mendapati bahawa mereka yang mengamalkan  asid lemak omega-3 adalah kurang berkemungkinan besar untuk melahirkan anak lebih awal dari jadual yang sepatutnya. 

    Penemuan ini begitu kuat, mereka mencadangkan wanita mengandung harus mula mengambil tablet minyak hati ikan cod setiap hari dari 12 minggu mengandung dan seterusnya.

    Risiko melahirkan sebelum 34 minggu jatuh sebanyak 42 peratus dan peluang untuk mempunyai bayi kecil – seberat kurang dari 5lbs 5oz – turun sebanyak 10 peratus.

    Sekitar 60,000 bayi dilahirkan secara pra-matang di UK setiap tahun, manakala angka itu sekitar 380,000 di Amerika Syarikat.

    Peringkat baru-baru ini meletakkan UK 134 daripada 184 negara di dunia, lebih tinggi daripada banyak negara di Eropah dan lebih tinggi daripada Cuba, Ecuador dan Iraq.

    Bayi yang lahir pra-matang terdedah untuk menghadapi pelbagai masalah keadaan jangka panjang termasuk masalah penglihatan, kelewatan perkembangan dan kesukaran pembelajaran.

    Tetapi saintis mencadangkan mengambil pil harian yang mengandungi antara 500 dan 1000mg lemak rantai panjang omega-3 – dari 12 minggu dan seterusnya dapat membantu mengurangkan risiko.

    Penyelidik dari University of Adelaide, Institut Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan SA (SAHMRI) dan Hospital Wanita dan Kanak-kanak mengkaji semula keputusan percubaan yang membabitkan 20,000 wanita.

    Mereka melihat dua jenis asid lemak omega 3 – asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), yang terdapat dalam minyak ikan salmon dan minyak termasuk minyak hati ikan kod. Mereka mendapati terdapat bukti yang berkualiti tinggi bahawa suplemen omega-3 adalah strategi yang berkesan untuk mengurangkan kelahiran pramatang.

    Pakar percaya ia mungkin berfungsi dengan mengurangkan potensi hormon kuat yang boleh memulakan kelahiran pramatang, memanjangkan tempoh kehamilan.

    Profesor Philippa Middleton dari SAHMRI, berkata: ‘Tidak banyak pilihan untuk mencegah kelahiran pramatang, jadi penemuan baru ini sangat penting bagi wanita hamil, bayi dan profesional kesihatan yang menjaga mereka.

‘Kami belum lagi memahami sepenuhnya sebab-sebab terjadi pramatang, jadi meramalkan dan menghalang kelahiran awal selalu menjadi cabaran. Ini adalah salah satu sebab penggunaan suplemen omega-3  dalam proses kehamilan adalah begitu menarik minat para penyelidik di seluruh dunia. Omega 3 pil, kapsul dan minyak adalah salah satu jenis suplemen yang paling popular, dengan lebih daripada seperempat orang yang mengambil apa-apa jenis suplemen memilih omega 3.

    Pakar mengatakan tidak ada risiko dengan mengambil suplemen atau melebihi dos kerana ia akan diproses dan dikeluarkan melalui tubuh.

    Profesor Middleton berkata adalah penting untuk memeriksa dos tambahan untuk memastikan ia mengandungi sekurang-kurangnya 500mg DHA.

“Perlu diingat walaupun banyak suplemen yang ada di pasaran tidak mengandungi dos optimum atau jenis omega-3 untuk mencegah kelahiran pramatang”.

‘Kajian kami menemui dos optimum adalah suplemen harian yang mengandungi antara 500 dan 1000 miligram (mg) lemak omega-3 rantaian panjang (mengandungi sekurang-kurangnya 500mg DHA) bermula pada kehamilan selama 12 minggu.’

Berdasarkan perbincangan dan penyelidikan oleh para pakar perubatan, dapat disimpulkan minyak ikan adalah pakej nutrien penting yang perlu diamalkan oleh bakal ibu semasa proses kehamilan. Dari pengukuhan tulang, untuk mencegah penyakit autoimun dan jangkitan, ada yang merasakan bahawa manfaat minyak ikan terlalu penting untuk dilepaskan.