Seperti yang dinyatakan, salah satu daripada amaran terbesar tentang makan makanan goreng ada kaitannya dengan cara menggoreng makanan tertentu berkemungkinan akan menjadi karsinogen.

Dalam bidang patologi, karsinogen ialah agen-agen yang boleh mencetuskan pertumbuhan barah (kanser) dalam tisu hidup. Hal ini disebabkan oleh gangguan dan ketidakstabilan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Antara contoh-contoh karsinogen yang ketara ialah asbestos dan asap rokok. Agen-agen radioaktif seperti sinar gama atau partikal alfa yang dikeluarkan juga boleh dikelaskan sebagai karsinogen.

    Jika anda kerap menikmati makanan goreng, terutama yang dipanaskan sedemikian rupa sehingga  permukaan berwarna seakan-akan coklat atau hangus, anda perlu tahu tentang sebatian toksik yang dikenali sebagai akrilamida.

    Pada tahun 2002, penyelidik mendapati bahawa penyebab kanser dan kimia berpotensi neurotoksik, yang dicipta apabila makanan kaya karbohidrat dimasak pada suhu tinggi. Ini termasuk karbohidrat yang dibakar, digoreng, dipanggang atau dibakar. Akrilamida adalah hasil sampingan tindak balas kimia yang berlaku pada suhu tinggi antara gula dan asparagin asid amino.

    Walaupun bahan kimia toksik dapat berkembang dalam pelbagai jenis makanan yang dimasak atau diproses pada suhu di atas 250 darjah F, makanan karbohidrat berat adalah yang paling risiko. Kehadiran akrilamida amat ketara apabila makanan berasaskan tumbuhan dipanaskan hingga ke sudut yang kelihatan jelas atau menyerlah. Walaupun tidak setiap makanan tunggal dalam kategori ini dipengaruhi oleh akrilamida, kategori makanan yang paling mungkin menghasilkannya termasuk:

Produk koko: coklat penaik, campuran koko, bar coklat, campuran susu coklat, dan puding coklat dan isi pai

Kopi: kacang kopi panggang dan serbuk kopi, serta pengganti kopi berasaskan chicory, yang mengandungi dua hingga tiga kali lebih banyak acrylamide daripada kopi sebenar

Biji-bijian: kerak roti, bijirin sarapan pagi, keropok, roti segar, roti bakar dan makanan ringan yang diproses

Kentang: kerepek dan kentang goreng, serta makanan kentang goreng atau panggang yang lain

Berapa Banyak Akrilamida dalam Diet Anda?

Sejak tahun 2013, Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) telah menasihatkan para pengguna untuk mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi akrilamida, dengan menyatakan kira-kira 40 peratus daripada kalori yang digunakan sebagai sebahagian daripada diet Amerika yang biasa dicampur dengan produk toksik ini. Untuk mengurangkan akrilamida dari diet anda, agensi mencadangkan:

    Mengelakkan makanan goreng.Pilih roti bakar, mufin dan masakan bakar lain, serta kentang, kepada warna emas yang berwarna cerah dan bukannya coklat gelap atau hangus.

    Menyimpan kentang pada suhu bilik, kerana menyimpan kentang di dalam peti sejuk dapat meningkatkan akrilamida semasa memasak.Daripada menyimpan kentang dalam peti sejuk, adalah lebih baik simpan kentang dalam almari gelap atau pantri yang gelap. Anda boleh mengurangkan pembentukan akrilamida dalam kentang dengan merendamnya dalam air selama 15 hingga 30 minit sebelum memasak. Walaupun FDA tidak menyebut tentang mengelakkan makanan yang diproses yang “dibakar sehingga perang kecoklatan,” seperti biskut, keropok, kerepek kentang, kacang panggang (dan mentega kacang) dan campuran makanan ringan, anda harus tahu mereka juga mungkin mengandungi akrilamida kerana diproses pada tahap yang tinggi suhu.

Risiko Kesihatan Berkaitan dengan Akrilamida

Penemuan yang berkaitan dengan risiko kesihatan yang berpotensi untuk makanan yang mengandungi akrilamida mengandungi banyak pelbagai fakta antara satu sama lain. Penyelidikan berasaskan haiwan mencadangkan akrilamida “mampu merangsang kesan genotoksik, karsinogenik, perkembangan dan pembiakan dalam organisma yang diuji.” Mengenai potensi kesan yang akan berlaku melalui akrilamida, Institut Kanser Kebangsaan berkata:

“Pengajian dalam model tikus telah mendapati pendedahan akrilamida meningkatkan risiko beberapa jenis kanser. Dalam badan, akrilamida ditukar kepada sebatian yang dipanggil glycidamide, yang menyebabkan mutasi dan kerosakan kepada DNA. Walau bagaimanapun, sejumlah besar kajian epidemiologi (kedua-dua kajian kes dan kajian menyuluruh) pada manusia tidak menemui bukti yang konsisten bahawa pendedahan akrilamida diet dikaitkan dengan risiko apa-apa jenis kanser.