Ini adalah fakta tetapi yang kelakarnya chicken chop masih terdapat di bahagian menu makanan Barat di seluruh Malaysia. Ia mungkin mengejutkan sesetengah pihak, tetapi tahukah anda bahawa chicken chop adalah makanan unik dari Malaysia?

Baiklah, seperti kebanyakan makanan ruji kopitiam yang lain, potongan ayam dicipta oleh orang Hainan yang berhijrah ke Malaysia pada abad ke-19.Pada awal 1900-an, ramai orang Cina berhijrah ke Asia Tenggara untuk mencari kekayaan mereka.

Walaupun orang Hokkien, Kantonis, dan Teochew telah menetap dan menguasai industri yang lebih menguntungkan di Tanah Melayu, seperti perdagangan, pertanian, dan perlombongan, orang Hainan berakhir dalam bidang perhotelan. Ramai orang Hainan menjadi tukang masak dan kakitangan di hotel, restoran, dan kedai roti, manakala yang lain menjadi pembantu rumah untuk keluarga kaya Eropah dan Peranakan. Oleh itu, orang Hainan menjadi mahir dalam teknik memasak Barat.

Apabila harga sewa jatuh semasa Kemelesetan Besar selepas Perang Dunia Kedua, ramai yang mengambil peluang untuk membuka perniagaan kopitiam dan makanan di Malaysia. Antara kemahiran memasak mereka dan gaya yang mereka terpaksa pakai untuk majikan British mereka, pemilik kopitiam Hainan ini mencipta banyak hidangan gabungan yang masih kita lihat hari ini, seperti potongan ayam dengan kacang hijau dan sos perang, roti bakar dengan mentega dan jem kelapa dan kopi manis dengan susu pekat.

Sejak itu, potongan ayam boleh didapati di mana-mana sahaja di luar kopitiam di Malaysia, dan ia tidak lagi dibuat hanya oleh chef Hainan.Banyak restoran dan kafe tempatan juga telah meletakkan spin mereka sendiri pada hidangan klasik.

Selain itu, jika anda masih tidak yakin bahawa chicken chop adalah rakyat Malaysia, fikirkanlah: Tiada negara lain di dunia yang menyajikan gabungan istimewa paha ayam tanpa tulang yang dilapisi tepung roti atau panggang dengan sayur-sayuran, hirisan kentang dan kuah perang. Tidak juga di Hainan zaman moden. Hidangan yang paling hampir mungkin ialah schnitzel Jerman atau stik goreng ayam di Amerika, tetapi walaupun begitu, terdapat perbezaan ketara dalam bahagian ayam yang digunakan dan sayuran-sayuran yang digunakan.