Kes-kes wabak difteria yang berlaku sejak akhir-akhir ini di tahun 2019 dianggap sebagai peristiwa luar biasa.

Difteria bukan penyakit baru. Penyakit ini telah ditemui beratus-ratus tahun dan telah melanda banyak negara. Ia juga dirujuk sebagai penyakit purba atau kuno sejak difteria ditemui pada tahun 1880an.

Walau bagaimanapun, penyakit lama ini kembali pada tahun 2019. Sangat mengejutkan bahawa pada tahun 2019 terdapat kanak-kanak yang meninggal dunia akibat penyakit purba yang boleh dicegah oleh vaksin dan amat mudah untuk diubati.

Apakah itu penyakit difteria?

Difteria disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae . Bakteria ini boleh hidup dalam sesetengah orang tanpa menunjukkan gejala.

Oleh itu, ia dipanggil jenis Typhoid Mary , suatu keadaan di mana seseorang tidak secara sedar mempunyai benih bakteria.

Seperti selesema, difteria merebak melalui udara, terutamanya apabila seseorang batuk atau bersin. Jika di kalangan kanak-kanak, mereka boleh dijangkiti kerana mainan yang telah tercemar.

Gejala yang mudah dikenali apabila seseorang terkena difteria adalah termasuk sakit tekak, demam dan kurang selera makan. Tanda-tanda ini diikuti timbulnya lapisan kekelabuan pada hidung atau tekak, dan bengkak tekak yang disebut  bullneck.

Corak penyebaran difteria

Bakteria pertama akan menempel pada lapisan sistem pernafasan dan menghasilkan toksin yang akan membunuh tisu yang sihat. Ini dilakukan dengan menghalang sel daripada mencipta protein.

Selepas beberapa hari, bakteria ini boleh membunuh begitu banyak sel sehingga tisu mati membentuk lapisan kelabu di hidung dan tekak. Akibatnya, seseorang yang dijangkiti difteria akan mengalami kesukaran bernafas dan menelan.

Jika racun memasuki aliran darah, difteria boleh dipindahkan ke organ penting seperti jantung dan buah pinggang. Pada akhirnya, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan saraf, kelumpuhan, dan kegagalan pernafasan.

Menariknya, terdapat dua lapisan jangkitan yang berlaku di sini. Di sebalik bakteria yang menjangkiti manusia, terdapat virus yang menjangkiti bakteria ini untuk menghasilkan toksin.

Mengatasi difteria

Vaksin diphtheria yang telah dibuat sejak tahun 1920-an membantu sistem imun untuk mengenali toksin. Hari ini, orang mendapat vaksin diphtheria dalam vaksin DPT (Diphtheria, Pertussis, dan Tetanus).

Selalunya vaksin ini diberikan lima kali, iaitu ketika bayi berusia 2 bulan, 3 bulan, 4 bulan, 18 bulan, dan 4 sampai 6 tahun. Jika vaksin yang diterima mengikut pada jadualnya, seseorang boleh mengelakkan dari terkena penyakit ini.

Di samping itu, juga disarankan untuk memberi vaksin kepada orang dewasa setiap 10 tahun, walaupun beberapa kajian mengatakan bahawa setiap 30 tahun sudah cukup.

Bagaimana pula jika anda sudah terkena difteria?

Satu-satunya cara untuk melakukan ini ialah mengambil antitoksin dan antibiotik untuk menyingkirkan jangkitan. Antitoksin akan melindungi tubuh daripada bahaya lanjut yang disebarkan oleh toksin, sementara antibiotik akan membunuh bakteria dalam masa 14 hari.

Tanpa rawatan, difteria boleh menjadi masalah serius yang menyebabkan kematian.

Walau bagaimanapun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, walaupun seseorang yang menjalani rawatan difteria mendapat rawatan, dia masih mempunyai peluang untuk mati. Nisbah ini adalah salah satu daripada 10 orang untuk orang dewasa dan satu dalam lima untuk kanak-kanak di bawah lima tahun.

Sementara itu, yang tidak mendapat rawatan, kemungkinan kematian seorang daripada dua pesakit.

Mengapa difteria masih menjadi wabak di sesetengah negara?

Salah satu sebab dan faktor utama jangkitan boleh muncul adalah bahawa vaksinasi dilakukan semasa masih bayi di bawah 80 peratus. Penolakan vaksin masih wujud.

Bilangan ibu bapa yang tidak menghiraukan vaksin, atau meremehkan pentingnya vaksin lengkap untuk bayi, dapat meningkatkan penyakit berjangkit ini untuk muncul dan menyerang.

Selain vaksin, faktor pemakanan tidak seimbang dan buruknya rawatan perubatan juga boleh mencetuskan kemunculan penyakit ini.

Oleh itu, tidak mustahil jika penyakit yang telah hilang pada bila-bila masa boleh muncul semula.