Belanjawan 2019: untuk kelas menengah

Jelas sekali, banyak insentif dan cukai baru akan diperkenalkan pada tahun 2019, dan ramai yang berpendapat bahawa belanjawan yang telah diumumkan oleh Menteri Kewangan kebanyakan disasarkan pada segmen B40 dan seterusnya menimbulkan persoalan, apa kelebihan atau faedah pada kelas menengah?

1. Semak polisi insurans hayat anda dan jumlah premium yang telah dibayar

Bajet 2019 akan menyaksikan pemisahan pelepasan cukai RM6,000 sebelum ini yang diperuntukkan bagi caruman KWSP dan insurans hayat atau premium takaful

kepada RM4,000 dan RM3,000. Sebelum ini, banyak individu yang sumbangan KWSPnya telah melebihi RM6,000, mendapati sedikit sebab untuk membeli insurans hayat untuk tujuan pelepasan cukai kerana mereka merasakan bahawa mereka tidak berpeluang mendapat faedah tambahan daripada berbuat demikian. Dengan langkah baru ini, individu boleh mengambil polisi insurans hayat (jika mereka belum melakukannya) untuk menikmati sehingga RM3,000 pelepasan cukai.

2. Semak portfolio hartanah anda

Belanjawan 2019 memperkenalkan dua langkah berkaitan hartanah baru: Cukai Keuntungan Hartanah 5% (RPGT) yang dikenakan ke atas rakyat Malaysia untuk pelupusan harta tanpa mengira hak milik, dan duti setem 4% ke atas pemindahan hartanah bernilai melebihi RM1.0 juta. Langkah-langkah ini dijangka akan memberi kesan yang besar pasaran harta tanah, terutamanya segmen hartanah yang nilai tinggi.

3. Semak semula perbelanjaan isi rumah anda

Dalam Belanjawan 2019, subsidi minyak akan diberikan kepada pemilik kereta dan pemilik motosikal masing-masing dengan kapasiti enjin kenderaan di bawah 1,500cc dan 125cc masing-masing. Pemilik kenderaan tidak bersubsidi perlu membayar harga petrol yang ditentukan setiap minggu berdasarkan Mekanisme Harga Automatik. Walaupun kerja-kerja subsidi belum di putuskan mekanisme nya, tepat pada masanya untuk mengkaji semula kos petrol mingguan atau bulanan anda sekiranya kenderaan anda jatuh ke dalam kategori yang layak untuk mendapat manfaat apabila ia dilancarkan tahun depan.

    Pas pengangkutan awam tanpa had yang bernilai RM50 / RM100 bulanan juga akan diperkenalkan pada 2019. Ia dijangkakan dapat membantu dalam penjimatan kos kepada profesional yang bekerja dan anak-anak mereka yang sering ke tempat kerja dan sekolah / kolej dengan pengangkutan awam.

    Sebagai pengguna pintar, anda perlu membina bajet isi rumah untuk memantau dan meminimumkan kesan kenaikan harga. Sebaik-baiknya, belanjawan anda masih perlu memberi anda lebihan tunai yang sama atau lebih banyak supaya anda boleh melabur dari lebihan kos yang digunakan.

4. Semak perancangan cukai pendapatan anda

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan tentang membayar cukai pendapatan anda, anda perlu mengambil kesempatan daripada Program Pengampunan Cukai. Program ini membolehkan pembayar cukai secara sukarela mengisytiharkan apa-apa pendapatan yang tidak dilaporkan sehingga 30 Jun 2019 dan membayar penalti 10% sehingga 15% berbanding dengan kadar penalti semasa 80%  sehingga 300%.

5. Semak portfolio pelaburan keseluruhan anda

Sekiranya anda seorang pelabur yang berminat untuk memilih pilihan alternatif untuk produk pelaburan konvensional, pengumuman yang dibuat dalam Belanjawan 2019 mungkin akan menimbulkan minat anda tentang pembiayaan pemilikan rumah untuk pertama kali. Walau bagaimanapun, sebelum anda mula membubarkan aset pelaburan anda yang lain sebagai persediaan untuk melabur ke dalam pelaburan avant-garde terbaru ini, sebaiknya bersabar dan tunggu lebih banyak maklumat secara rasmi sebelum membuat sebarang keputusan. 

    Berdasarkan lima senarai yang diberikan tadi, adalah menjadi satu harapan agar rakyat yang tergolong dalam kelas menengah dapat menggunakan initiatif yang dibentangkan dalam Belanjawan 2019 dengan sewajarnya demi mencapai faedah yang maksimum.Rakyat perlu sentiasa berwaspada terhadap perbelanjaan isi rumah disebabkan keaadaan ekonomi yang tidak menentu.Semoga belanjawan 2019 ini dapat memberi manfaat dan faedah yang besar kepada semua lapisan masyarakat dan menjadi asas yang kukuh ke arah negara yang maju pada masa hadapan.