Kenyataan penghinaan yang dikatakan oleh seorang rakyat Malaysia di Kuala Lumpur tidak terjejas dengan kemunculan e-hailing terbesar Indonesia ke Malaysia, iaitu GoJek.

Namun menurut laporan media tempatan Indonesia yang memetik ucapan ketua kebangsaan Gabungan Aksi Roda Dua (Garda) Igun Wicaksono, para pemandu GoJek akan menyerahkan surat protes kepada Duta Besar Malaysia ke Indonesia Zainal Abidin Bakar dan mengancam untuk membuat tunjuk perasaan di kedutaan Malaysia pada 3 September jika tidak ada permintaan maaf dari individu tersebut.

Lelaki yang dipercayai pengasas Perkhidmatan Teksi Big Blue Sdn Bhd Datuk Shamsubahrin Ismail, didakwa membuat kenyataan yang dianggap menghina pemandu Gojek dan Indonesia dalam klip video yang menjadi viral di Indonesia baru-baru ini. Sekitar 10,000 penunggang motosikal e-hailing mengancam untuk mengadakan protes di luar kedutaan Malaysia di Jakarta minggu depan.

Ini adalah selepas komen pengasas firma teksi Malaysia itu yang telah digambarkan sebagai merendahkan perkhidmatan motosikal e-hailing Gojek telah mencetuskan kemarahan di republik itu.

Para pemandu menuntut pengasas teksi Big Blue Shamsubahrin Ismail meminta maaf kepada semua orang Indonesia.

CNN Indonesia memetik ucapan Igun Wicaksono, presiden persatuan penunggang e-hailing nasional, sebagai berkata bahawa kenyataan Shamsubahrin telah merendahkan profesion mereka.

“Kami menganggarkan bahawa kira-kira 10,000 pelumba e-hailing akan turun ke Jakarta untuk mengelilingi kedutaan Malaysia.

“Dari Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi, Bandung, Sumatera, mereka telah mengesahkan kehadiran mereka,” tambahnya.

Shamsubahrin, dalam video yang menjadi viral di Indonesia, menggambarkan Gojek sebagai perkhidmatan “hanya untuk orang miskin seperti di Jakarta, Thailand, India dan Kemboja.”

GoJek telah ditubuhkan pada tahun 2010 oleh Nadiem Makarim, 35, yang juga CEO semasa rangkaian pengangkutan dan logistik yang menawarkan pelbagai perkhidmatan, dari perkhidmatan perjalanan dan penghantaran sehingga kepada teknologi kewangan.

Pada suku pertama tahun 2019, aplikasi GoJek telah dimuat turun lebih daripada 142 juta kali di Indonesia, dan pada masa ini mempunyai lebih daripada dua juta penunggang.

Pada tahun 2018, Go-Jek juga mencatatkan nilai urus niaga kasar (GTV) lebih daripada US $ 9 bilion (RM37.8 bilion) di semua negara operasi, menjadikannya kumpulan teknologi pengguna terbesar di Asia Tenggara berdasarkan GTV.

GoJek juga beroperasi di Singapura, Filipina, Thailand (di mana ia dikenali sebagai GET) dan Vietnam (sebagai GoViet).

Baru-baru ini, Menteri Belia dan Sukan Malaysia Syed Saddiq Syed Rahman mencadangkan memperkenalkan perkhidmatan e-hailing motosikal di Malaysia, yang mencetuskan perdebatan umum mengenai kebaikan dan keburukannya apabila ia mula beroperasi kelak.